Ondernemers en bewoners positief over opknapbeurt havenkom

ALMERE • Di 18 mei 2021 | 18:19 • Dinsdag 18 mei 2021 | 18:19

De herinrichting van de havenkom in Almere Haven is gestart. De Havenkom krijgt een flinke make-over. De boven- en de benedenkade krijgen een nieuw uiterlijk. En de haven wordt zoveel mogelijk autoluw. Omwonenden en ondernemers zijn positief over de plannen.

"Het wordt echt een gebied om uit te gaan, ook om te wandelen", zegt restaurateur John Brons. Hij is blij dat de havenkom meer groen krijgt. "Er komen ook speeltoestellen. Dus het gaat heel mooi worden." Kapster Danielle Perier van haarstudio Havenzicht is net zo positief. "Ik denk dat het een aanwinst is voor Almere."

Perier is ook blij dat de havenkom autoluw wordt. De gemeente wil de havenkom bij evenementen, in weekenden of tijdens de zomer kunnen afsluiten voor verkeer. Wethouder Hilde van Garderen zei op de radio bij Omroep Flevoland dat die afsluitingen dan ook zullen gaan gelden voor mensen op de racefiets. "Geen racende pelotons in de havenkom", zei van Garderen. Ondernemers , bezoekers en bewoners vinden dat een verstandig besluit. "Die fietsers gaan zó hard", zegt een voorbijganger. "Op zondagen rijden meerdere ambulances naar hier om de fietsers op te rapen, echt gevaarlijk."

De terrassen van de horecazaken in de havenkom komen allemaal aan de kant van de bebouwing te liggen. Dat betekent voor het personeel dat zij niet meer met volle dienbladen de straat hoeven over te steken. "Veel veiliger", zegt ondernemer Robin Zweers van café 't Lievertje. "En dat betekent waarschijnlijk ook dat we sneller kunnen werken, want we kunnen gewoon doorlopen."

De ondernemers vinden het geen probleem dat de werkzaamheden gepland staan tot oktober dit jaar. "Als ze het een jaar zouden uitstellen, dan bestaat ook de mogelijkheid dat de gemeente het budget voor de havenkom aan iets anders wil gaan besteden", zegt John Brons. "Dan heb ik liever dat ze nu aan de slag gaan. Als je thuis moet verbouwen, wordt het ook eerst een rommel voordat het mooi wordt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel