Raad verdeeld over woningbouw Flevo Golf Resort

LELYSTAD • Di 18 mei 2021 | 23:11 • Dinsdag 18 mei 2021 | 23:11

De Lelystadse gemeenteraad is verdeeld over het plan voor woningbouw bij het Flevo Golf Resort. Een aantal fracties wil absoluut geen woningbouw op de golfbaan, terwijl andere partijen de deur op een kier houden. De raad sprak er dinsdagavond over tijdens een commissievergadering.

Eigenaar Unigolf wil 138 woningen bouwen op de helft van de bestaande 18-holes golfbaan van het Flevo Golf Resort. Volgens Unigolf levert de exploitatie van de golfbaan al jaren verlies op. De laatste twee jaar ging het volgens de advocaat van het bedrijf om bijna acht ton per jaar. De baan is daarom sinds januari gesloten.

Het college van B en W wil geen goedkeuring aan de bouwaanvraag van Unigolf geven, omdat extra woningbouw in strijd is met het bestemmingsplan en met de oorspronkelijke opzet van het Resort.

Een meerderheid van de woningeigenaren op het Flevo Golf Resort en aangrenzende Golfpark is fel tegen bebouwing. Zij beschuldigden Unigolf vorige week in een hoorzitting van chantage, door in januari de golfbaan te sluiten en zo druk op de gemeente uit te oefenen. Het bewonersvereniging Golfpark vreest door meer woningen extra verkeersdrukte en is bang zijn dat de rust en groene ruimte wordt aangetast. De golfclub denkt dat een 9-holes baan winstgevend is te exploiteren en vroeg hiervoor steun.

Motie om partijen om tafel te krijgen
In de commissievergadering van dinsdagavond besprak de raad een motie van collegepartijen VVD, InwonersPartij, Leefbaar Lelystad, Mooi Lelystad en oppositiepartij PVV. De motie roept alle betrokken partijen op nog een keer om tafel te gaan om creatief tot een oplossing te komen. Met als uitgangspunt dat er in elk geval een 9-holes baan blijft.

Tijdens de vergadering gaf de Inwonerspartij aan hier toch geen heil meer in te zien en keerde zich tegen de motie. Fractievoorzitter Fred Wilcke: "Wij denken niet dat ze er nog uit gaan komen." Hij vreest dat welk besluit er ook wordt genomen, de kwestie in een juridische strijd linksom of rechtsom bij de Raad van State belandt.

Verschillende partijen vielen vooral over een zin in de VVD-motie, waarin het college wordt opgeroepen actief mee te werken aan ‘verkenning van wijziging van de bestemming.’ Dat zet volgens hen alsnog een deur op een kier voor woningbouw.

Murat Aktan (Jong Lelystad) vroeg daarom aan de VVD hoe ze eigenlijk staan tegenover woningbouw op het Golfresort. Dennis Grimbergen (VVD): "We zijn niet voornemens om de ingediende vergunning te steunen. Maar wat is er wel mogelijk? Dat moet duidelijk worden als de verschillende partijen samen om tafel gaan. De uitkomst laten we open."

Motie tegen woningbouw
D66 diende een motie in tegen woningbouw maar voor maximale inspanning om tot een 9-holes golfbaan te komen. Fractieassistent Joop Meijer: "Wij willen het maximale nog proberen, dus alle partijen nog een keer om tafel. Maar niet met de optie voor woningbouw." Hij herinnerde zijn collega’s er aan dat het huidige raadsprogramma (collegeprogramma) bouwen op plekken als het Golfresort afwijst.

Omdat niet alle fracties aan het woord kwamen, gaat de discussie een volgende keer verder. Wanneer dat is, is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel