Futuregroep: 'stop bezuinigingen op welzijnswerk'

ALMERE • Do 20 mei 2021 | 11:02 • Donderdag 20 mei 2021 | 11:02

Stop de bezuinigingen op het Almeerse welzijnswerk. Dat is de oproep van 'De Futuregroep', een samenwerkingsverband van woningbouwcorporaties, Zorggroep Almere, de politie, onderwijsstichting ASG, het Leger des Heils, de Nieuwe Bibliotheek, ROC Flevoland en Windesheim. Zij overleggen al vijftien jaar over overkoepelde Almeerse thema's die de organisaties verbinden.

Donderdagavond discussieert de gemeenteraad voor het eerst over het nieuwe welzijnskader voor de stad. Het gaan dan ook om een bezuiniging van anderhalf miljoen euro. "We weten dat bezuinigingen op welzijn zullen leiden tot grotere problemen voor Almeerders, die in de gehele stad en dus ook in al onze sectoren merkbaar zullen zijn", schrijft 'De Futuregroep' voorafgaand aan de vergadering met de gemeenteraad.

Er gaat nu jaarlijks 11 miljoen euro naar welzijnswerk in de stad. Met dat geld worden allerlei activiteiten georganiseerd. Zoals koffieochtenden voor ouderen om eenzaamheid tegen te gaan of jongeren die hutten bouwen in Jeugdland, zodat ze niet op straat rondhangen. Welzijnswerk heeft als doel 'de inwoners van de stad zowel lichamelijk als geestelijk te ondersteunen en ze een gevoel van 'welzijn te geven'.

Investeren is juist noodzakelijk
Maar de gemeente moet bezuinigen. Almere staat er financieel niet goed voor, door de hoge kosten die worden gemaakt voor de jeugdhulp en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook vindt de gemeente dat de uitvoering van het welzijnswerk beter kan. Almere heeft daarvoor een nieuw plan geschreven.

Dat nieuwe plan is heel mooi, schrijft De Futuregroep. "Daarom is het voor ons niet goed te begrijpen dat er in een groeiende stad, met grote sociale uitdagingen, fors wordt bezuinigd op het welzijnsbudget. Daar waar, als de inhoudelijke lijn van het welzijnskader wordt gevolgd, investeringen juist noodzakelijk, logisch en verstandig zijn."

Ook andere organisaties tegen bezuinigingen
De grootste welzijnsorganisatie in Almere heeft ook al laten weten dat bezuinigen nu onverstandig is. Volgens Stichting de Schoor is het nut van welzijnswerk juist door corona nog duidelijker geworden. Directeur Gerard Boekhoff: "Wat mis je nu het meeste van alles, wat niet meer mag? Dat is toch contact en verbinding met elkaar. Dat gaat niet altijd vanzelf, daar kan een buurtcentrum bij helpen, maar ook talloze andere activiteiten die wij ondernemen."

Daarnaast laten zo'n vijftig Almeerse belangenorganisaties hun ongenoegen over de bezuinigingen horen. De subsidiekraan voor belangenbehartiging wordt dichtgedraaid omdat het geen activiteiten zijn waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Die horen dus niet thuis in het welzijnsbeleid, aldus de gemeente. De belangenorganisaties vragen zich af of de gemeente wel inziet dat door de bezuiniging mensen hun stem wordt ontnomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel