Strengere regels voor betere huisvesting arbeidsmigranten

LELYSTAD • Vr 21 mei 2021 | 12:10 • Vrijdag 21 mei 2021 | 12:10

Er komen nieuwe regels en voorwaarden voor de huisvesting van arbeidsmigranten in Lelystad. Het gaat om regels voor het gebouw, maar ook voor de arbeidsmigrant en de werkgevers. Dat moet de kwaliteit van de huisvesting verbeteren.

Het college van B en W heeft de nieuwe regels en aanpak opgeschreven in een voorstel aan de gemeenteraad. Die gaat er binnenkort over praten.

Op dit moment wonen veel arbeidsmigranten vaak ongeregistreerd en illegaal in kamerverhuurpanden verspreid door de stad. De woonomstandigheden zijn er vaak slecht. Het college heeft daarom vorig jaar aanvragen voor nieuwe kamerverhuurpanden en opsplitsing van woningen stopgezet. Inmiddels is er bij Palazzo het complex Lars neergezet, deels bedoeld voor arbeidsmigranten. Later dit jaar komt daar het gebouw Lily naast.

Onderzoek naar behoefte huisvesting
Deze twee complexen zijn niet voldoende, maar de gemeente weet niet hoe groot de behoefte aan tijdelijke woonruimte voor arbeidsmigranten is. Volgens cijfers uit 2018 wonen er naar schatting 1.900 arbeidsmigranten in Lelystad, van wie er 900 in de stad werk hebben. Er is ook een groep van circa 800 mensen die niet officieel staan geregistreerd, zo antwoordt het college op vragen van GroenLinks naar aanleiding van reportages van Omroep Flevoland.

Om beter inzicht te krijgen in de situatie, worden Lelystadse bedrijven gevraagd aan te geven hoeveel arbeidsmigranten zij in dienst hebben en hoeveel woonruimte zij nodig hebben.

Op basis van dit onderzoek wordt bepaald hoe groot een nieuw wooncomplex moet worden. De gemeente gaat uit van een voorziening van 150 tot maximaal 400 mensen. Nadat er een locatie voor het complex is gevonden, wordt via aanbestedingen een bouwer en exploitant gezocht.

Hier komen de nieuwe regels in beeld. Om te zorgen voor goede woonomstandigheden, moet de huisvesting voldoen aan een reeks aanbevelingen. Die zijn in oktober opgesteld door het Aanjaagteam Roemer van voormalig SP-leider Emile Roemer. Die gaan over het gebouw zelf, maar vooral over toezicht en handhaving, en de rechten van arbeidsmigranten.

Recht op huisvesting los van arbeidscontract
Zo wil het Lelystadse college dat iemands arbeidscontract niet langer wordt gekoppeld aan het recht op huisvesting. Dat zorgt nu vaak voor schrijnende gevallen, omdat iemand na ontslag direct de woonruimte kwijtraakt. De gemeente wil dit beter regelen. Tegelijk wordt van de initiatiefnemer van de huisvesting verlangd dat hij de arbeidsmigranten elders huisvest of laat terugkeren naar het geboorteland.

Het college wil ook meer zicht op wie er in een complex woont. Er moeten afspraken komen om de arbeidsmigranten te registreren bij de gemeente. Op het complex zelf moet 24 uur per dag toezicht aanwezig zijn. Ook dat zijn aanbevelingen van Roemer. Omdat een wooncomplex voor arbeidsmigranten vrijwel zeker zorgt voor weerstand bij omwonenden, wil het college locaties buiten bestaande woonwijken zoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel