Centrada bouwt tweede complex voor spoedzoekers

LELYSTAD • Di 9 februari 2021 | 20:50 • Dinsdag 9 februari 2021 | 20:50

Woningcorporatie Centrada gaat naast woonboulevard Palazzo in Lelystad dit jaar nog eens 147 appartementen voor spoedzoekers realiseren. Dat is afgesproken met de gemeente.

De zogeheten midstay-appartementen gaan 'Lily' heten en komen naast de 152 soortgelijke woningen van project 'Lars', die sinds december zijn opgeleverd. Waar Lars uit drie gebouwen bestaat, telt Lily straks twee gebouwen. Er zijn zowel twee- als driekamer appartementen van 22 tot 50 vierkante meter groot, zodat ook gezinnen er kunnen wonen.

Het nieuwe complex is bedoeld voor mensen die met spoed een woning nodig hebben. Dat kunnen studenten zijn, maar ook mensen na een echtscheiding of arbeidsmigranten uit de Europese Unie. Vijftig van de 147 woningen zijn gereserveerd voor statushouders. De gemeente wil hiermee de achterstand aanpakken, die Lelystad sinds 2019 heeft met het huisvesten van asielzoekers met een verblijfsvergunning.

Streep door plan voor 400 woningen arbeidsmigranten
Met de bouw van Lily wordt afgezien van het plan om in het gebied ook nog eens vierhonderd woningen voor EU-werkers te realiseren. Vorig jaar is in de raad uitvoerig gediscussieerd over de bouw van driehonderd midstay-appartement naast Palazzo. In oktober dienden D66, CDA en GroenLinks een motie in om de tweede tranche van 150 van deze woningen elders in de stad te realiseren, omdat zij de concentratie van hetzelfde type woningen te veel vonden. Die motie was volgens het college niet uitvoerbaar en kreeg geen meerderheid.
Het college heeft nog wel het voornemen om de vierhonderd woningen voor EU-arbeidsmigranten te realiseren, maar heeft afgelopen april toegezegd over de voorwaarden en locaties eerst met de raad in gesprek te gaan.

Centrada en de gemeente hebben verder afgesproken dat er in 2024-2025 ongeveer driehonderd sociale huurwoningen in de stad bijkomen. Zij zijn onder meer bedoeld voor mensen die vanuit Lars en Lily naar een grotere woning willen doorstromen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel