Verhuisplan Corneel wekt verbazing

LELYSTAD • Wo 26 mei 2021 | 0:00 • Woensdag 26 mei 2021 | 0:00

De directie van kunstencentrum De Kubus is verrast en verbaasd over het voorstel van VVD, SP en Forum voor de Ouderen om het Lelystadse poppodium Corneel te verplaatsen naar het oude pand van discotheek Mystic. Directeur Alex van Zijl van De Kubus, waaronder Corneel valt, spreekt in een mail van een "interessant proefballonnetje".

VVD-fractievoorzitter Dennis Grimbergen en zijn SP-collega Alexander Sprong presenteerden hun idee maandag bij Omroep Flevoland aan de vooravond van de raadsvergadering van dinsdag over de kadernota. Directeur Van Zijl zegt "met grote verbazing" van het voorstel te hebben kennisgenomen: "Als stichting en exploitant van Corneel zijn wij in het geheel niet gekend in deze plannen welke we uit de raadsstukken en de pers hebben moeten vernemen. Dat betreuren wij zeer." Vooral omdat De Kubus onlangs met tal van partijen over het toekomstige cultuurbeleid heeft gesproken, zonder dat een nieuwe plek voor Corneel met een nieuw bestuur toen ter sprake kwam.

De Kubus-directeur wijst het plan niet af, maar vindt dat er meer onderzoek nodig is. "Stichting de Kubus is enthousiast over elk plan dat de rol van het popodium versterkt (en een geschikte locatie biedt), waar meer bezoekers kunnen worden ontvangen en waar sprake is van betere klimatologische omstandigheden. De voorgestelde plek aan de Middenweg zou dit misschien kunnen zijn, maar dat vraagt meer onderzoek", aldus Van Zijl in zijn mail aan de gemeenteraad. Verder mist hij in het amendement aandacht voor de positie van het personeel van Corneel en het behoud van specifieke kennis over een poppodium.
Van Zijl benadrukt dat het voorstel om Corneel in de slaapstand te zetten te maken had voor de duur van de coronacrisis, maar dat het na de crisis weer open zou moeten gaan op bij voorkeur een nieuwe en betere plek.

Deel raad voelt zich overvallen
Ook in de gemeenteraad is er verbazing over het voorstel, zo bleek dinsdagavond tijdens de behandeling van de zogeheten kadernota. Emiel van der Herberg (PvdA) sprak over "een overval zonder inspraak, zonder adequate onderbouwing en tijd om er over te spreken." Hij ziet overeenkomsten met de wijze waarop de raad in november plotsklaps besloot om City Marketing Lelystad weg te bezuinigen. D66 sloot zich bij de PvdA aan: "Bij CML hebben we gezien wat voor enorme zooi dat werd met rechtszaken. Voor de zorgvuldigheid is het wenselijk om hier goed te kunnen praten", aldus fractievoorzitter Sanne de Wilde.

D66 vindt het ook tactisch niet slim om nu te zeggen dat Corneel moet verhuizen naar een pand dat niet eens eigendom is van de gemeente. "Is het handig om een plek die geen gemeentegrond is nu te noemen? De eigenaar leest ook mee." Mooi Lelystad verweet de VVD te draaien in het standpunt over Corneel, want vorig jaar was de partij nog tegen verplaatsing van het poppodium.
VVD-fractievoorzitter Grimbergen bestreed dat hij de onderhandelingspositie weggeeft: "De prijs van het pand wordt op basis van een taxatie bepaald." Ook is de VVD volgens hem niet gedraaid: de liberalen waren vorig jaar tegen verplaatsing van Corneel naar het nieuwe Theaterkwartier, maar dat was een andere discussie. De VVD bevestigde dat zij voor langere tijd geld voor een poppodium beschikbaar willen stellen.

PvdA, D66 en GroenLinks deden het voorstel om in een aparte bijeenkomst over de positie en locatie van Corneel te praten, zodat de discussie andere onderwerpen niet in de weg zit. Zij vroegen de indieners daarom om hun voorstel nu in te trekken. VVD, SP en Forum voor de Ouderen willen hierover eerst met elkaar overleggen, maar de SP gaf de collega's mee om zaken niet steeds te blijven uitstellen. De SP verbaasde zich op zijn beurt over de houding van De Kubus, die Corneel eerst in de slaapstand wilde zetten en het nu toch lijkt te willen behouden.
Mooi Lelystad denkt dat een poppodium beter af is aan de kust en noemde het leegstaande pand van het voormalige Sportmuseum een geschikte plek. "Daar zitten trouwens nog minder inwoners die er last van kunnen hebben en ik denk dat het een fantastische locatie is. Een bruisend kustgebied", aldus Bart Schopman.

College ontraadt voorstel
Het college van B en W ontraadde het voorstel van VVD, SP en Forum voor de Ouderen. Wethouder Adam Elzakalai (VVD) verwees naar plannen voor een busbaan voor de snelbus naar het vliegveld, terwijl in de toekomst ook woningbouw aan de westzijde van het Zilverpark is gepland. Deze plannen maken deel uit van de ontwikkeling van de Stationsgebied, waarvoor de gemeente na de zomer een subsidieaanvraag indient bij het Rijk. Juist vanwege die bouwplannen en de veranderde verkeerssituatie is het de bedoeling om het Mystic-pand van de eigenaar te kopen en te slopen.

De raad praat op 8 juni verder over de kadernota.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel