Vermeende schutter Freyjaplantsoen blijft in cel

ALMERE • Wo 26 mei 2021 | 11:12 • Woensdag 26 mei 2021 | 11:12

Een 22-jarige Amsterdammer die verdacht wordt van het beschieten van een huis aan het Freyjaplantsoen in Almere, blijft voorlopig achter de tralies. Dat heeft de rechtbank in Lelystad woensdag beslist. De advocaat van de verdachte had om vrijlating gevraagd , omdat het onderzoek naar de zaak veel te lang duurt.

De woning werd in de nacht van 4 op 5 mei vorig jaar beschoten. Er was op dat moment niemand thuis. De verdachte zou later die maand ook betrokken zijn geweest bij een schietpartij in Amsterdam. Daarbij werd iemand in zijn bovenbeen geraakt.

De officier van justitie denkt dat beide schietpartijen te maken hebben met een ruzie tussen twee criminele organisaties. Op een van de twee locaties in deze zaak zijn telefoons gevonden, met daarop beelden van de verdachte met het gebruikte vuurwapen. Ook werd het dna van de Amsterdammer gevonden op het gebruikte pistool.

De verdachte zegt dat hij in beide gevallen niet degene was die schoot. Naar eigen zeggen heeft hij het pistool en de munitie wel een tijdje in bezit gehad, maar heeft hij alles voor de schietpartijen weer teruggegeven aan een onbekend gebleven iemand.

Zaak loopt al 302 dagen
Het onderzoek naar de zaak loopt nu 302 dagen, heeft de verdediging van de Amsterdammer berekend. En nog is er niet zo veel gebeurd, aldus de advocaat. "Buiten onze schuld om", zei hij in de rechtbank. De officier ziet dat anders. Volgens haar komt het onder meer door de gesloten houding van de Amsterdammer dat de zaak maar doormoddert. "Hij wilde nergens antwoord op geven en weigerde ook een verklaring af te leggen", aldus het OM.

De verdachte zit nu al maanden vast en dat is volgens zijn advocaat onterecht. De Amsterdammer kampt bovendien met gezondheidsproblemen, wat zijn verblijf achter de tralies ontzettend zwaar maakt. De officier vindt dat hij in de gevangenis moet blijven, zeker omdat de kans op herhaling groot is volgens haar.

Eerst meer onderzoek
De rechtbank was het met de officier eens en besloot de Amsterdammer in zijn cel te houden. "Het lijkt erop dat de oorzaak van de schietpartijen een conflict was tussen criminele groepen en het lijkt erop dat u daarbij betrokken bent geweest. Dat moeten we eerst uitzoeken, voordat u misschien weer op vrije voeten komt." In de zaak moet onder meer de medeverdachte van de Amsterdammer nog gehoord worden. Hij is ondertussen in België veroordeeld voor een andere zaak, en moet daarvoor zes jaar de cel in.

Op 22 september staat de inhoudelijke behandeling van de zaak gepland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel