Beschieting Almeerse woningen: OM eist 9 jaar cel

ALMERE • Wo 22 september 2021 | 20:47 • Woensdag 22 september 2021 | 20:47

Er is negen jaar cel geëist tegen de 22-jarige Amsterdammer die van de beschieting van een huis aan het Freyjaplantsoen in Almere wordt verdacht. Op 4 mei vorig jaar werd de woning negen keer geraakt. De verdachte zelf zegt hier niets mee te maken te hebben. Ook voor betrokkenheid bij een schietpartij in Amsterdam later die maand zou genoeg bewijs zijn. Bij die schietpartij werd iemand in zijn been geraakt.

De officier van justitie sprak de strafeis woensdag uit tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in Lelystad. Volgens de officier hebben de schietpartijen in Almere en in Amsterdam te maken met een drugsconflict in het criminele circuit. Een bekende gangsterrapper uit Amsterdam -die momenteel vastzit- zou opdracht hebben gegeven om de slachtoffers te beschieten.

Foto en Snapchatberichten
De 22-jarige Amsterdammer ontkende woensdag in de rechtbank deze gangsterrapper te kennen. "Ik ken hem alleen als artiest, niet persoonlijk". De officier van justitie plaatste vraagtekens bij die verklaring. De verdachte zou namelijk wel met de rapper op een foto staan. Maar de verdachte ontkent die persoon te zijn. Ook zouden er op zijn telefoon Snapchat-gesprekken zijn gevonden met de artiest, ook daar zegt de verdachte niks van te weten.

Dat hij gelinkt wordt aan de twee schietpartijen kan de verdachte zich wel voorstellen, vertelde hij woensdag in de Lelystadse rechtbank. Zijn telefoon werd namelijk vlakbij het plaats-delict in Amsterdam gevonden. Hij zegt die te zijn verloren, toen hij bij zijn maîtresse was in die straat en even buiten hasj stond te roken.

"Ik ben een sloddervos"

— 22-jarige Amsterdamse verdachte

Toeval
Bij een eerdere schietpartij, die hem niet ten laste wordt gelegd, werd ook al een telefoon van de man gevonden. Daarop stonden video’s van hem met het vuurwapen -een Glock 17 Parabellum- dat werd gebruikt bij de schietpartijen waar hij nu wel voor moet voorkomen.

Toeval, bestempelt de verdachte de vondst van zijn mobieltje. ‘Ik ben een sloddervos.’ Het wapen had hij inderdaad een tijdje in bewaring voor een persoon, wiens naam hij niet wil noemen. Hij heeft er naar eigen zeggen wel een paar keer mee gespeeld en ook filmpjes mee gemaakt, maar meer niet. Zo zou er op die manier DNA van hem terecht zijn gekomen op de kogelhulzen die in Almere werden gevonden, aldus de verdachte.

Meerdere beschietingen
Vóór de schietpartij aan het Freyjaplantsoen in Almere werden er in de Filmwijk ook enkele huizen beschoten. De bewoners daarvan zijn familie van het slachtoffer uit Almere. Zij wilden geen aangifte doen en hiervoor is de verdachte dan ook niet aangeklaagd. Volgens de officier van justitie bevestigen deze incidenten wel het verhaal dat er ruzie was tussen twee groepen in het criminele circuit, die uitmondde in de schietpartijen. De politie legde eerder al verband tussen de verschillende schietpartijen.

De officier van justitie denkt overigens dat de Amsterdammer de schoten loste met twee andere verdachten, die nog vervolgd worden. De Amsterdammer zou bovendien nog vier weken extra moeten uitzitten, omdat hij nog in een proeftijd liep.

De uitspraak van de rechter volgt over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel