Politie: verbanden tussen schietpartijen

ALMERE • Do 28 mei 2020 | 15:57 • Donderdag 28 mei 2020 | 15:57

Er zijn verbanden tussen een aantal van de recente schietpartijen in Almere. Dat laat de politie weten na vragen van Omroep Flevoland. In de stad zijn de afgelopen twee maanden acht schietpartijen geweest.

De schietpartijen op de Melkdistelstraat in de Kruidenwijk en het Freyjaplantsoen in Poort hebben volgens de politie met elkaar te maken. Het vuurwapengeweld begon op de Melkdistelstraat in de Kruidenwijk op 1 mei. Een week later werd opnieuw geschoten. Dit keer waren de kogels op twee woningen gericht: één aan de Melkdistelstraat en één aan het Freyjaplantsoen in Poort. De politie houdt rekening met een ruzie in het criminele milieu.

Twee andere beschietingen op een woning aan de Hollywoodlaan zijn ook aan elkaar gelinkt. Het gaat volgens de politie om hetzelfde huis en de beschietingen gebeurden een dag na elkaar. De kans dat het om toeval gaat is nagenoeg uitgesloten, zegt politiewoordvoerder Ellen de Heer.

Uitzending van 6 mei over melding schietpartij Melkdistelstraat

Losse incidenten
Naast de eerder genoemde schietpartijen is nog twee keer geschoten in Almere. Deze incidenten staan volgens de politie los van elkaar en ook van de eerdere incidenten. Het gaat allereerst om een schietpartij die begin april gebeurde na een ruzie in de Basilicumstraat in de Kruidenwijk. Daarbij raakte iemand lichtgewond. Ook werd een verdachte aangehouden. Het gaat om een 20-jarige man.

De andere schietpartij gebeurde in de buurt van een kinderspeelplaats aan het Leeuwardenplein in de Stedenwijk op 22 mei. Rond 1:30 uur werden meerdere schoten gelost. Een deel van het plein werd afgezet voor onderzoek. De politie heeft toen geen gewonden aangetroffen, wel kogelhulzen. Er werd iemand aangehouden maar die bleek achteraf niets met het incident te maken te hebben.

Nog niemand aangehouden
Naast de aanhouding op de Basilicumweg is nog niemand aangehouden. Dat wil volgens de politie zeker niet zeggen dat het niet meer gaat gebeuren.

Als voorbeeld worden de aanhoudingen na een schietpartij in februari aan de Markerkant in Almere Stad genoemd. In april werd bekend dat hiervoor twee personen waren aangehouden. Woensdag liet de politie weten dat een derde verdachte is opgepakt.

Bij de schietpartij op de Markerkant raakte een 35-jarige Almeerder gewond

Onrust lijkt groot
Duidelijk is dat de onrust onder bewoners groot is. Naast de bewezen schietincidenten is ook een aantal meldingen gedaan van schietgeluiden. Achteraf kon de politie geen tastbare sporen vinden van een schietpartij, zoals bijvoorbeeld kogelhulzen.

Een voorbeeld daarvan is een melding in Almere Haven afgelopen weekend. De politie zette een helikopter in en alle toegangswegen naar het stadsdeel werden bewaakt. Uiteindelijk bleek het om knalgeluiden van een uitlaat te gaan. Ook in de Melkdistelstraat werd melding gemaakt van schoten. Daar kon eveneens niet bewezen worden dat er daadwerkelijk geschoten was. De melding volgde een aantal dagen na de eerdere schietpartijen in die straat.

'Nog niet te zeggen of het om buitensporig veel schietpartijen gaat'
Het lijkt voor sommige inwoners van Almere extreem, maar volgens de politie is nog niet goed te zeggen of het de laatste periode om buitensporig veel vuurwapengeweld gaat. Een periode van twee maanden is te kort om conclusies te trekken, zegt De Heer.

"In het verleden is gebleken dat dit soort schietpartijen vreselijk mis kunnen gaan met onschuldige slachtoffers als gevolg."

— Ellen de Heer, woordvoerder politie

De schietpartijen hebben grote prioriteit
"Los van de conflicten die deze personen hebben, is wat ze doen levensgevaarlijk. De ruzies worden op straat uitgevochten. In het verleden is gebleken dat dit soort schietpartijen vreselijk mis kunnen gaan met onschuldige slachtoffers als gevolg. Daarom worden deze schietpartijen met grote prioriteit behandeld", vertelt De Heer. "We willen liever voorkomen dan genezen, maar we hebben helaas geen glazen bol. Daarom roepen we iedereen op melding te maken als ze iemand met een vuurwapen zien. Dat willen we zo snel mogelijk in beslag nemen. Melden kan ook anoniem."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel