'Urker viskotters moeten snel overschakelen op waterstof'

URK • Ma 31 mei 2021 | 9:23 • Maandag 31 mei 2021 | 9:23

Urker viskotters moeten zo snel mogelijk overschakelen van diesel op waterstof. Dat is haalbaar, duurzaam en financieel interessant. Dat zegt Harm Post, boegbeeld van de maritieme sector op Urk. Hij werd in juni vorig jaar door de provincie aangetrokken om meer bedrijven naar het vissersdorp te trekken en innovatieve projecten te stimuleren.

Volgens Post moeten de vissers hun kotters de komende jaren geschikt maken voor waterstof, of nieuwe schepen aanschaffen die daarop varen. Dit zou de enige manier zijn om in de visserij actief te kunnen blijven, omdat de maatschappij het gebruik van fossiele brandstoffen steeds minder accepteert en regels worden aangescherpt. Het gebruik van waterstof is uiteindelijk ook beter voor de visserman zelf, zo redeneert Post, omdat de onderhoudskosten van de kotter naar beneden gaan en de betrouwbaarheid van het schip toeneemt.

Urkers zijn sceptisch en afwachtend
Omdat veel Urkers sceptisch en afwachtend tegenover zijn beweringen staan, is Post in de haven van Lauwersoog bezig met het bouwen van een kotter op waterstof. Samen met het bedrijf NG Shipyards wil hij zo aantonen dat waterstof dé toekomst is.

Uit berekeningen blijkt volgens de initiatiefnemers dat zo'n schip een week lang op vol vermogen kan draaien, een eis die veel vissers hebben. Daarvoor moet er 900 kilo waterstof aan boord worden meegenomen. Dit neemt de nodige ruimte in, zo erkent Post. Maar die ruimte is er, omdat de oude dieselmotor en bijbehorende techniek dan verdwijnt. Daardoor zou er voldoende laadruimte voor de vis overblijven. Gevaarlijk is het explosieve gas volgens hem niet, zolang het maar op de juiste manier wordt opgeslagen.

Eerste nieuwe kotter vaart binnen paar jaar
Bij de ontwikkeling en bouw van de kotter op waterstof zijn tot op heden nog geen Urker vissers betrokken, maar Post hoopt dat zich snel iemand aanmeldt. Hij voorziet dat de eerste vernieuwde Urker kotter binnen enkele jaren in de vaart is en dat daarna de collega's volgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel