Gemeente evalueert eigen handelen rond ongeregeldheden

URK • Do 3 juni 2021 | 22:00 • Donderdag 3 juni 2021 | 22:00

De gemeente Urk gaat samen met een externe adviseur kijken hoe er gehandeld is rond recente ongeregeldheden. Het afgelopen jaar waren er verschillende rellen in het dorp. De evaluatie moet nog voor de zomervakantie aanbevelingen opleveren voor als mogelijke nieuwe incidenten zich aankondigen. De aanbevelingen worden met de politie en het Openbaar Ministerie gedeeld.

In november en december waren er op Urk meerdere weekenden op rij vuurwerkrellen. Daarbij werd flinke schade aangericht, was er veel overlast en werden hulpdiensten bekogeld met flessen en vuurwerk. De inzet van ME, cameratoezicht, preventief fouilleren en het oprichten van een ouderwacht brachten uiteindelijk de orde terug.

In januari ging het opnieuw mis op de avond dat de avondklok werd ingesteld. Brandstichting en het opnieuw belagen van hulpdiensten volgden. In de nasleep van die avond troffen de gemeente en de politie wederom strenge maatregelen. Het belagen van het gemeentehuis van Urk, in februari 2020, maakt geen onderdeel uit van de evaluatie.

Leren van de gebeurtenissen
Burgemeester Cees van den Bos heeft gevraagd om de zelfevaluatie, om te leren van de gebeurtenissen en de ingestelde maatregelen. De evaluatie levert een schriftelijk advies op aan het college van burgemeester en wethouders, de politie en het OM. De gemeenteraad van Urk wordt mondeling bijgepraat over de uitkomsten.

Voor het inhuren van de externe adviseur wordt vijfduizend euro uitgetrokken. De politie betaalt hier een derde aan mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel