Eis: taakstraf voor man die jarenlang geld uit kassa kringloopwinkel haalde

ALMERE • Di 8 juni 2021 | 19:34 • Dinsdag 8 juni 2021 | 19:34

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 240 uur taakstraf geëist tegen een Almeerder. De man wordt ervan verdacht jarenlang geld gestolen te hebben bij een kringloopwinkel in Deventer. Volgens de officier van justitie gaat het om 170.000 euro. Dat meldt RTV Oost.

De 39-jarige man werkte al twee jaar bij de kringloopwinkel, toen hij in 2015 achter de kassa mocht staan. Hij vond het leuk werk, maar het zat hem dwars dat hij geen bonus kreeg. Andere collega's kregen dat wel en daarom voelde hij zich een slachtoffer, zei hij in de rechtbank van Zwolle. Hij gaf toe dat hij daarom wekelijks 100 euro uit de kassa haalde. "Dat beken ik, het valt niet goed te praten en ik heb er spijt van." Zelf zegt hij dat hij er niet meer dan 14.000 euro uit heeft gehaald. Hij gebruikte het geld naar eigen zeggen om samen met een vriend uit eten te gaan. Dat deden ze dan één of twee keer per maand.

De kringloopwinkel verzamelde bewijs tegen de man, in de vorm van videobeelden en kasverschillen. Volgens het bedrijf heeft hij 262.000 euro gestolen. In 2019 werd de Almeerder ontslagen en deed de kringloopwinkel aangifte.

Per werkdag 300 euro gestolen
De man zou eerder al tegen leidinggevenden van het bedrijf gezegd hebben dat hij per werkdag ongeveer 300 euro meenam. De officier van justitie gaat daarom uit van ruim 170.000 euro, gebaseerd op vier werkdagen per week gedurende de jaren dat hij achter de kassa stond.

Inmiddels werkt de 39-jarige bij een kringloopwinkel in Almere. "Daar draai ik geen kassa om herhaling te voorkomen", zei hij in de rechtbank. Hij betuigde spijt en zei dat een celstraf 'een hel' zou zijn. "Ik heb een eetstoornis en veel stress. Ik ga dat niet overleven met mijn autisme. Ik ben wel bereid om een taakstraf af te leggen."

Geen strafblad of kans op herhaling
De Almeerder heeft nog geen strafblad en reclassering denkt dat de man niet opnieuw de fout in zal gaan. Mede daarom heeft het Openbaar Ministerie een taakstraf van 240 uur geëist. De man moet daarnaast ook het gestolen geld terugbetalen, als het aan de officier van justitie ligt.

Volgens de advocaat van de Almeerder is er geen bewijs dat hij meer dan 14.000 euro heeft gestolen. "Daarnaast had de kringloop haar personeel beter moeten controleren, de cliënt had tegen zichzelf beschermd moeten worden. Ik verzoek dan ook hem schuldig te bevinden, maar hem geen straf op te leggen."

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel