Celstraffen geëist tegen Lelystedelingen voor wapenhandel

LELYSTAD • Vr 11 juni 2021 | 15:43 • Vrijdag 11 juni 2021 | 15:43

Tegen twee inwoners van Lelystad zijn celstraffen geëist vanwege illegale wapenhandel. Een man van 56 moet van het Openbaar Ministerie een jaar de cel in en tegen een 27-jarige stadgenoot is 9 maanden gevangenisstraf geëist. De zoon van de oudste man moet later voorkomen.

De verdenking tegen de Lelystedelingen vloeit voort uit een veel groter onderzoek naar wapenhandel in Midden-Nederland, dat in maart vorig jaar is gestart. De 27-jarige Lelystedeling en zijn vriend van 30 waren toen aangehouden voor een drugshandel. In de in beslaggenomen telefoons zijn vervolgens chatgesprekken gevonden met een inwoner van Amersfoort, die onder de schuilnaam Luciano Pavarotti in wapens handelde.

De 27-jarige was met deze Pavarotti in contact gekomen via de berichtendienst Telegram. De vader van zijn vriend had een partij wapens en munitie waar hij vanaf wilde. Deze zei dat hij voor zijn eigen veiligheid een wapen wilde hebben, omdat hij bang was voor iemand in zijn schoonfamilie die in het criminele circuit zat. Een collega in de bouw kon dat regelen, maar dan moest hij wel een hele zak wapens kopen. Hij wilde af van de overtollige wapens en gaf ze aan zijn zoon, die nog voor moet komen.

Het ging om stevige pistolen en geweren: Uzi, Scorpion, Grizzly en Tokarev. De Amersfoortse hoofdverdachte die ze begin vorig jaar kocht is een paar keer naar Lelystad afgereisd om ze op te halen, in de woning van de jongste verdachte, één keer vond de transactie bij een school in de buurt plaats.

De Lelystadse verdachten hebben de wapenhandel bekend, maar ontkennen dat ze er 'een beroep of gewoonte' van hebben gemaakt. Het was een korte periode, en het is ook gestopt, voor de politie bij ze kwam, in augustus vorig jaar. "Ik moest ervan af, ik heb het niet gedaan uit winstbejag", zei de 56-jarige, die thuis nog een of twee wapens had verstopt. Zowel hij als de jongste verdachte hebben al een paar maanden in voorarrest gezeten. Ze hadden geen strafblad, en hebben hun zaakjes keurig voor elkaar: werk, een stevig netwerk, huisvesting. "Een doodnormale man met een gezin", zei de advocaat over de 56-jarige.

Tegen de hoofdverdachte uit Amersfoort is eerder deze week 5,5 jaar cel geëist. "Wie in wapens handelt, is de eerste schakel in het gewelddadige gebruik ervan en faciliteert de zware georganiseerde criminaliteit", zei de officier van justitie bij die gelegenheid.

De komende weken moeten meerdere verdachten voorkomen in deze zaak. De rechtbank doet in alle gevallen uitspraak op 14 juli.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel