Lepelaarplassen bestaan 50 jaar; vogeleilanden worden hersteld

ALMERE • Ma 14 juni 2021 | 6:20 • Maandag 14 juni 2021 | 6:20

Twee vogeleilanden in de Lepelaarplassen worden na de zomer groter en steviger gemaakt. De eilanden zijn door afkalving de afge­lopen jaren zo goed als verdwenen. Dat heeft er onder meer voor gezorgd dat de lepelaar geen eieren meer legt in het natuurgebied bij Almere.

"De Lepelaarplassen zonder lepelaar. Dat kan eigenlijk niet, hè?", vindt Norbert Kwint van Het Flevo-landschap, de stichting die het natuurgebied beheert. De Lepelaarplassen bestaan dit jaar vijftig jaar. Volgens Het Flevo-Landschap is dat een mooi moment om de eilanden weer in ere te herstellen. "In de jaren '70 was er veel meer 'eiland' in de grote plas. Er resteert nu nog slechts zo'n 150 vierkante meter. Dat mag in totaal minstens zes keer zo groot worden. En zo mogelijk nog iets meer", aldus de natuurorganisatie.


Bron: Provincie Flevoland

Met aan elkaar geknoopte mandjes van wilgentenen en grond uit de Lepelaarplas wil Het Flevo-landschap de eilanden weer groter en steviger maken. Het doel: de terugkeer van de broedende lepelaar in de Lepelaarplassen.

Unieke situatie leidde tot naam
Nico Dijkshoorn vindt het een prachtig plan. Hij was één van de eerste beheerders toen de plassen begin jaren zeventig ontstonden. "Het was uniek dat ze hier zo snel kwamen en een veilige plek hadden. Er waren in Nederland op dat moment zo'n driehonderd broedparen. Vanwege dat unieke, is besloten het gebied de naam Lepelaarplassen te geven."

In zijn jaren als beheerder zag Dijkshoorn al dat de eilanden door erosie kleiner werden. Hij heeft nog geprobeerd om de golfslag in de plas met basaltblokken te breken, maar dat mocht uiteindelijk niet baten. Dat de eilanden nu in ere worden hersteld, vindt hij dan ook fantastisch nieuws.


Archieffoto van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP)

De werkzaamheden starten begin augustus en zijn in november klaar. De eilanden worden niet alleen opgeknapt voor de lepelaar, ook andere vogels zijn er welkom. Zo krijgt één van de eilanden een laag met schelpen. Dat vinden de kluut, de bontbekplevier en de visdief aantrekkelijk.

Het Flevo-Landschap heeft voor het herstel van de eilanden subsidie gekregen uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Verder wordt natuurliefhebbers om financiële hulp gevraagd. In totaal zal de renovatie van de vogeleilanden een half miljoen euro kosten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel