'Oostvaarderskliniek niet uitbreiden maar gebruik leegstaande gevangenis' 

ALMERE • Wo 16 juni 2021 | 6:05 • Woensdag 16 juni 2021 | 6:05

'Waarom moet het opnieuw de Oostvaarderskliniek zijn die uitbreidt?' Dat is een vraag die omwonenden hebben nadat dinsdag uitlekte dat er plannen zijn om de capaciteit van de tbs-instelling te vergroten. 'Kan de leegstaande gevangenis daar niet voor gebruikt worden?' is een opmerking die een aantal omwonenden maakt.

"Ik denk dat er wel genoeg is uitgebreid. We hebben eerst de tbs-kliniek gehad, toen kwam het Pieter Baan Centrum erbij. En nu dit weer", zo vertelt een bewoonster van de Rikki Visserstraat. De kliniek geeft haar geen onveilig gevoel, maar toch ziet ze de extra behandelplekken niet zitten. Dat er al vergevorderde plannen zijn gemaakt terwijl de buurt niet bij het proces is betrokken, steekt haar.

De Oostvaarderskliniek en de gemeente Almere werden dinsdag gedwongen om met informatie over de uitbreiding naar buiten te komen, toen het nieuws uitlekte via Almere Deze Week. Het was eigenlijk de bedoeling om de plannen pas na de zomer bekend te maken. Omwonenden zouden op dat moment worden uitgenodigd voor een aantal informatiegesprekken.

Actiebereidheid in wijk
Naast extra tbs'ers betekent eventuele uitbreiding meer verkeer door de wijk en verlies van groen, zo vertelt een andere omwonende. "Er is actiebereidheid, merken we bij ons in de straat. Een aantal mensen zegt: laten we kijken of we gestructureerd kunnen reageren op de plannen voordat daadwerkelijk de vergunningen zijn afgegeven."

De Stripheldenbuurt in Almere Buiten kent een omwonenden-commissie. Leden van de commissie waren op de hoogte van de plannen voor de uitbreiding. Besloten is om daar niet over te praten. Volgens een woordvoerder is de Oostvaarderskliniek aan zet om informatie te geven. "Het is te vroeg om een gedegen oordeel te vellen over de plannen", aldus de woordvoerder.

Als de plannen doorgaan dan groeit de kliniek van 176 naar 234 behandelplekken. Dat is dan inclusief het Pieter Baan Centrum en de verslavingskliniek die op het terrein zitten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel