Demissionair minister: militair luchtruim ook open voor Lelystad Airport

LELYSTAD • Di 22 juni 2021 | 22:24 • Dinsdag 22 juni 2021 | 22:24

Luchtruim dat enkel beschikbaar is voor militair gebruik, moet ook voor vliegverkeer van en naar Lelystad Airport worden gebruikt. Dat schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast moeten luchtverkeersleiders in de toekomst vluchten vanaf Schiphol geen voorrang meer geven op vluchten vanaf Lelystad Airport.

Door deze twee aanpassingen is het volgens de demissionaire minister mogelijk om ongehinderd hoger te vliegen. Geprobeerd wordt om het vliegverkeer zo hoog mogelijk te laten vliegen, zodat je op de grond er het minste last van hebt. Doordat het militair luchtruim opengaat, vervalt de standaardroute van 2700 – 3000 meter hoogte tussen Gorinchem en Apeldoorn. Het is niet mogelijk om het laatste deel, van Lemelerveld in Overijssel naar Lelystad, hoger te vliegen.

Op momenten dat het luchtruim nodig is voor militair gebruik moet het vliegverkeer van Lelystad Airport daarvoor plaatsmaken. Verder schrijft de minister dat er voorbereidingen worden getroffen om de verkeersleiders voor te bereiden op de nieuwe situatie. De daadwerkelijke invoering en het gebruik van de nieuwe luchtruimplannen zijn een politiek besluit en worden volgens Van Nieuwenhuizen door een nieuw kabinet genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel