Provincie en gemeenten willen geen Eemvallei Stad

FLEVOLAND • Wo 23 juni 2021 | 12:11 • Woensdag 23 juni 2021 | 12:11

De provincie Flevoland, de gemeenten Almere en Zeewolde, het waterschap Zuiderzeeland en het Rijksvastgoedbedrijf zijn tegen de komst van Eemvallei Stad. Dat laten ze in een schriftelijke verklaring weten. De overheden willen vasthouden aan de geplande 10.000 woningen in fase twee van Oosterwold. Dat willen ze in een gesprek duidelijk maken aan het consortium achter Eemvallei Stad.

Woningcorporatie De Alliantie, twee ontwikkelaars en een bouwbedrijf kwamen dinsdag met het plan voor Eemvallei Stad: 50.000 woningen op de plek van fase 2 van Oosterwold. De overheden verwijzen in hun verklaring naar de Structuurvisie voor de tweede fase van Oosterwold. Daarin staat een organische en groene ontwikkeling voor Oosterwold 2 en dat matcht niet met het plan voor Eemvallei Stad. De gemeenteraden van Almere en Zeewolde stelden de visie vast.

Met de ingezette koers willen de overheden 10.000 woningen bouwen in de tweede fase van Oosterwold. Dat moet op een vergelijkbare manier gebeuren als in de eerste fase: ruim opgezet. Daarvoor werken de gemeenten Almere en Zeewolde samen met het Rijksvastgoedbedrijf, het waterschap en de provincie.

Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer zegt in een reactie op het plan van het consortium niet over planologie of huizenbouw te gaan. "Het plan omarmt wel onze Groene Metropoolprincipes. Er zitten kansen in voor natuur, als de beloftes op papier ook waar kunnen worden gemaakt. De integrale benadering met aandacht voor klimaatadaptatie, bodemdaling duurzame woningbouw, natuur, landbouw, energie en mobiliteit vinden we een goed uitgangspunt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel