Mannen vrijgesproken van brandstichting bij zendmast

DRONTEN • Wo 23 juni 2021 | 15:11 • Woensdag 23 juni 2021 | 15:11

Vier mannen die verdacht werden van het in brand steken van een zendmast aan de Guldendreef in Dronten zijn woensdag door de rechter in Rotterdam vrijgesproken. Volgens de rechtbank kan niet worden bewezen wie van de vier verdachten de brand zou hebben aangestoken. Tegen de mannen waren twee weken geleden celstraffen tot 12 maanden geëist.

De rechtbank stelt dat er wel sterke aanwijzingen zijn dat het viertal in de nacht van 9 op 10 april vorig jaar samen heeft opgetrokken en op de een of andere manier betrokken was of in elk geval aanwezig was bij de zendmast. Dit zou blijken uit telefoongegevens, videobeelden, aangetroffen spullen en afgeluisterde telefoongesprekken.

Niet voldoende
Maar volgens de rechter is dit niet voldoende om de vier mannen uit Dronten, Swifterbant en Rotterdam allemaal als medeplegers van de brandstichting te kunnen beschouwen. De kans bestaat immers dat een of meer van hen alleen als toeschouwer aanwezig was en dus strafrechtelijk niets te verwijten valt.

In april en mei vorig jaar werden in Nederland in totaal 29 zendmasten in brand gestoken. De branden leken een reactie te zijn op de aanleg van het nieuwe 5G-netwerk, dat door sommige complotdenkers in verband werd gebracht met het coronavirus.

Door snel ingrijpen van de brandweer bleef de schade bij de brand aan de Guldendreef beperkt, maar de mast kon tijdelijk niet worden gebruikt. Telecomaanbieder KPN deed aangifte en diende een schadeclaim van ruim vierduizend euro tegen de mannen in. Door de vrijspraak, is ook deze schadeclaim afgewezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel