Jaar cel geëist voor in brand steken zendmast

DRONTEN • Wo 9 juni 2021 | 14:40 • Woensdag 9 juni 2021 | 14:40

Tegen vier verdachten van de zendmastbrand aan de Guldendreef in Dronten is tot twaalf maanden celstraf geëist. Daarvan is vier maanden voorwaardelijk. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Rotterdam.

Drie van de mannen ontkenden in de rechtbank dat ze iets met de brand van 10 april vorig jaar te maken hebben. Alleen Samir B. (25), wiens broer Karim (31) uit Swifterbant ook terechtstond, wilde 'zijn verantwoordelijkheid' nemen. Volgens zijn advocaat had hij niet het vuur gesticht, maar beriep hij zich vanwege zijn lastige positie bijna volledig op het zwijgrecht. "Maar met 5G heeft het ook niks te maken, het was eerder een kwajongensstreek", zei de advocaat.

Coronavirus
In april en mei vorig jaar werden in Nederland 29 zendmasten in brand gestoken. Sommigen brachten het nieuwe 5G-netwerk in verband met het coronavirus. Justitie onderzocht of er sprake was van een georganiseerd samenwerkingsverband bij de branden, maar daarvoor werd geen bewijs gevonden. Sindsdien werden meerdere verdachten vervolgd en veroordeeld.

De broers Samir en Karim B. uit Swifterbant waren een half uur voor de brand, die uitbrak om 02.10 uur, gefilmd bij een nabijgelegen tankstation aan Het Gein. In hun gezelschap was ook de 24-jarige Tobias S. uit Dronten, met wie Samir die avond had 'gechilled'.

Groene jerrycan
Camerabeelden toonden dat twee inzittenden een groene jerrycan vulden. Volgens het Openbaar Ministerie exact hetzelfde waarvan resten bij de vernielde mast werden gevonden. "Ik had mijn broertje gebeld, omdat ik zonder benzine stond", verklaarde Karim B. aan de rechters. "Na het tanken hebben ze me naar mijn auto gebracht en ben ik naar huis gegaan. Bij die zendmast ben ik totaal niet geweest. Ik houd me daar ook totaal niet mee bezig."

DNA
Behalve de jerrycan vond de politie een handdoek. Daarop zat DNA van Samir B. Hij was uiteindelijk tijdens het proces de enige die deels schuld bekende. Volgens de officier van justitie was er echter voldoende bewijs dat alle vier schuldig zijn. Ze wees onder meer op afgeluisterde gesprekken van de verdachten. "Ezel, jij hebt die jerrycan daar achtergelaten. Als ze DNA vinden, dan is het stuk", werd opgetekend uit de mond van één van de broers. Ook werden er uitspraken vastgelegd die er volgens de aanklager op wezen dat de broers 'een alternatief scenario' bedachten.

Stappentellers
Op de mobiele telefoons van de jongste broer, Tobias S. en De R. ontdekte de politie verder dat hun stappentellers op nagenoeg dezelfde tijdstippen die nacht hetzelfde aantal stappen vermeldden. Iets wat volgens de advocaat van De R. niet klopte. Tot slot, zo hield de officier de rechters voor, zouden alle mobiele telefoons rond het tijdstip van de brand zijn aangestraald in de buurt van de zendmast. De telefoon van Karim B. zat overigens niet bij de vondst. "Die is in het water gevallen", zei de verdachte, tegen wie een iets lagere straf werd geëist: tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk.

De rechtbank doet op 23 juni uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel