Opnieuw brand in zendmast, nu in Swifterbant

SWIFTERBANT • Ma 27 april 2020 | 22:28 • Maandag 27 april 2020 | 22:28

In een zendmast langs de Biddingweg bij Swifterbant heeft maandagavond brand gewoed. De brandweer heeft het vuur weten te blussen. Volgens een woordvoerder ging het om een kleine brand.

Het is niet bekend hoe deze is ontstaan en hoe groot de schade is. In de omgeving van de mast doet de politie onderzoek.

Het is de vierde brand in een zendmast in Flevoland in korte tijd. Eerder ontstond er schade in een mast in Dronten en waren er twee branden op één avond in Almere. Voor de brand in Dronten is vrijdag een inwoner van Swifterbant aangehouden. In heel Nederland zijn er twintig branden geweest in masten voor telecommunicatie.

De laatste tijd worden geregeld branden gesticht bij of in zendmasten. De nieuwe zendtechnologie 5G wordt door activisten op internet in verband gebracht met gezondheidsschade. Ook wordt er op de sociale media een link gelegd tussen 5G en de uitbraak van corona. Overigens is de technologie in Nederland nog niet in gebruik. Deskundigen verklaren dat er geen enkele relatie bestaat tussen de corona-uitbraak en 5G.

Door de branden wordt de telecommunicatie verstoord. Ook hulpdiensten ondervinden daar hinder van. Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie noemde onlangs de brandstichtingen in telecommasten levensgevaarlijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel