Verdachte aangehouden voor zendmastbrand

DRONTEN • Vr 24 april 2020 | 20:09 • Vrijdag 24 april 2020 | 20:09

De politie heeft vrijdag een 24-jarige man uit Swifterbant aangehouden die wordt verdacht van brandstichting in een zendmast in Dronten.

Twee weken geleden werd geprobeerd de mast aan de Guldendreef in brand te steken. Een half uur daarvoor vulden twee mannen een jerrycan met benzine bij een tankstation aan Het Gein. Het is niet bekend of zij de daders zijn. Het was uiteindelijk een kleine brand, maar wel één uit een rij van brandstichtingen in zendmasten door heel Nederland.

Een paar dagen later, op 13 april, stonden in Almere Haven vlak achter elkaar twee masten in brand: bij sportpark De Marken en aan de Sluiskade.

De laatste tijd worden geregeld branden gesticht bij zendmasten. De nieuwe zendtechnologie 5G wordt op internet in verband gebracht met gezondheidsschade. Ook wordt op sociale media een link gelegd tussen 5G, dat in Nederland nog niet werkt, en de uitbraak van corona. Experts zeggen dat dit 'complete lariekoek' is.

De politie onderzoekt of er sprake is van een crimineel netwerk. De brandstichtingen worden als zeer ernstig beschouwd omdat het landelijke alarmnummer 112 daardoor minder goed bereikbaar kan zijn.

De aanhouding van vandaag is de tweede in de landelijke jacht op brandstichters van telecommasten. Of de man uit Swifterbant iets te maken heeft met een 34-jarige brandstichter in Groningen die donderdag werd aangehouden, is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel