'Veerkracht helpt jongeren door coronatijd'

LELYSTAD • Wo 23 juni 2021 | 16:24 • Woensdag 23 juni 2021 | 16:24

De één kon zijn werk als filmmaker bijna niet meer uitvoeren, de ander was niet meer obsessief bezig met diëten en eten. Jongvolwassenen in Lelystad reageerden tijdens de coronacrisis verschillend op de gedwongen lockdown, zo blijkt uit de afstudeerproductie van Dagmar Krijt van Hogeschool Windesheim in Zwolle.

De studente maakte als afstudeeropdracht een website met verhalen van jongeren tijdens de coronacrisis. Ze concludeerde dat jongvolwassenen veel veerkracht toonden. En dat gold ook voor de jongeren die ze in Lelystad sprak.

Filmmaker leeft nu bewuster
Zo zag de 24-jarige filmmaker Michael Jessurun tachtig procent van zijn werkzaamheden verdwijnen, omdat opdrachten in het buitenlanden niet meer doorgingen. "Ik viel eerst best wel in een gat. Ik had ineens geen werk meer, terwijl ik daarvoor bomvol zat", vertelt Jessurun. "Het voelde heel machteloos, want ik kon er zelf niet veel aan veranderen. Als ondernemer ben ik afhankelijk van mijn opdrachtgevers. Ik heb geen contract waarmee ik doorbetaald krijg. Ik had net allemaal investeringen gedaan in nieuw apparatuur, dus mijn spaargeld was flink gekrompen."

Maar tegelijkertijd bracht het ook iets positiefs. Want voor de crisis had hij het zo druk, dat hij tegen een burn-out aanzat. "Toen ik ineens een stap terug moest doen heb ik wel genoten van de rust. Je moest ineens samen zijn, dat vond ik erg gezellig", zegt de filmmaker.

Intussen is zijn oude leven weer langzaam op gang aan het komen, maar door de coronacrisis pakt hij het wel anders aan. "Komende maand ga ik naar zeven landen toe, wel nog binnen Europa. Dat vooruitzicht maakt mij wel blij. Ik zeg nu wel veel meer nee tegen bepaalde projecten, zodat ik alleen nog maar dingen maak waar ik echt heel gelukkig van word. Ik kijk op afgelopen periode wel terug als een hele waardevolle periode. Ik ben weer met beide poten op de grond gezet en kon veel meer met familie doorbrengen."

"Minder obsessief met eten"
Bij de 21-jarige Lelystadse Isabel van Steenderen zorgde de lockdown voor een opmerkelijke levensverandering. Ze was altijd obsessief bezig met het tellen van calorieën en gezond eten, maar omdat ze opeens veel meer thuis zat, voelde ze opeens geen druk meer van buitenaf. Ze merkte dat ze zich niet gelukkig voelde bij het streng zijn voor zichzelf.

"Uiteindelijk was ik door de coronasituatie veel meer op mezelf, waardoor ik meer ging nadenken over hoe ik mij echt voelde. Toen de sportscholen dichtgingen, ging ik thuis sporten. Ik kwam tot de conclusie dat ik mij totaal niet energiek voelde tijdens het sporten, toen besloot ik dat het anders moest. Buitenshuis zette ik mij daar doorheen, omdat er andere mensen in de omgeving waren. Thuis hoefde ik niet altijd een masker voor te doen."

Isabel zegt dat ze sterker uit de coronatijd is gekomen. "Ik merk dat ik weer wat socialer durf te zijn. Ik heb dat heel lang verborgen gehouden. Ik ging ook bepaalde gelegenheden uit de weg, dan sloeg ik plannen af met een smoesje. Eigenlijk wilde ik dan niet gaan, omdat er dan heel veel eten bij kwam kijken. Ik hoef mij nu niet meer af te zonderen, omdat ik iets niet wil eten."

Weer aan de studie
De coronacrisis zette een streep door de baan van de 23-jarige Bart Vos uit Lelystad. Hij begon in december 2019 als steward op de trein, maar door de lockdown vielen de treindiensten weg. Hij ging vervolgens aan de slag bij een winkel in Batavia Stad, maar door de aanhoudende crisis werd zijn contract niet verlengd. Het zette hem aan tot nadenken wat hij nou echt uit zijn leven wilde halen. Hij volgt nu een opleiding als docent.

"De studie die ik nu volg doe ik echt omdat ik het heel graag wil. Voor velen betekende de coronacrisis een einde op werkgebied. Daardoor besefte ik dat ik door wil groeien in de dingen die ik leuk vind. Ik haal er nu nog meer uit wat erin zit."

Ondanks de onzekerheid door het verliezen van verschillende banen ziet hij de toekomst nu positief. "Ik heb de rust stiekem wel heel fijn gevonden. Daardoor heb ik mij nu meer kunnen ontwikkelen op het gebied van netwerken en communicatie. Normaal ben je vijf dagen in de week aan het studeren of werken en heb je daar toch minder tijd voor", besluit Vos.

Meer verhalen van jongvolwassen over hun ervaringen tijdens de lockdown vind je terug op de website van Dagmar Krijt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel