'Maak een groslijst met kandidaatgebouwen voor erfgoedlijst'

ALMERE • Do 24 juni 2021 | 16:58 • Donderdag 24 juni 2021 | 16:58

Historische gebouwen in Almere die mogelijk kandidaat zijn voor de erfgoedlijst moeten in een gezamenlijke visie worden bekeken. Dat adviseert onafhankelijk onderzoeker JaapJan Berg die publiceert over architectuur en ruimtelijke ordening. Er moet een groslijst komen.

"Nu gaat de discussie te vaak over één specifiek gebouw en vooral met een politieke noodzaak voor bijvoorbeeld woningbouw", vindt Berg. "Je moet een lijst maken waarop je gebouwen in de stad beschrijft en onderzoekt op basis van de waarde en de betekenis van een gebouw." En daarbij vindt hij discussiëren belangrijk.

De Beurs
Op de Politieke Markt wordt donderdagavond gesproken over de toekomst van het markante voormalig kantoorgebouw De Beurs. Dit was de eerste hoogbouw in Almere Stad, in de architectuurstijl Brutalisme. "Een historisch gebouw", aldus Berg. Met een groslijst voorkom je ad hoc-discussies en argumenten. "Dan word je niet verrast door een zwart-wit-discussie over sloop of geen sloop. Dan heb je al nagedacht over de waarde van een gebouw."

Onderzoeker Berg wijst er ook op dat Almere als nieuwe stad moet wennen aan het feit dat veroudering een gelaagdheid brengt en juist rijkdom is voor de stad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel