Jeugdzorg via nieuwe organisatie

LELYSTAD • Do 1 juli 2021 | 6:51 • Donderdag 1 juli 2021 | 6:51

Vanaf 1 juli verandert de toegang tot de jeugdhulp in Lelystad. Voorheen werd die geregeld door het Jeugd-en gezinsteam (JGT), maar die organisatie wordt opgeheven. Dit wordt nu JEL, Jeugd Lelystad. Deze verandering is onderdeel van de maatregelen om te bezuinigen op de jeugdzorg.

Het eerste contact met de jeugdzorg is vanaf donderdag dus niet meer met het Jeugd- en gezinsteam maar met JEL. In tegenstelling tot het JGT levert JEL zelf geen zorg maar houdt alleen de regie. JEL zal er vooral op letten of de hulp echt nodig is en ook strenger kijken naar welke doelen er behaald moeten worden. Zijn die doelen behaald, dan wordt de zorg stopgezet.

Volgens de gemeente zijn de bezuinigingen nodig omdat er veel te veel geld naar de jeugdzorg gaat. Er moet zo'n 6 miljoen euro per jaar bespaard worden. Voor het leveren van zorg werkt Jeugd Lelystad vanaf nu samen met een select aantal organisaties. Dat waren er 76 maar nu zijn dat er nog ongeveer vijf. Welke organisaties dat zijn, is pas sinds twee weken bekend.

Personeelswisselingen
Alle onduidelijkheid heeft ervoor gezorgd dat sommige medewerkers van zorgorganisaties al zijn vertrokken en dat er ook nog werknemers hun baan verliezen. Het Jeugd- en Gezinsteam zegt hierover: "De wijzigingen vanuit de gemeente betekenen voor een aantal medewerkers bij het JGT dat hun baan veranderd of dat hun baan verdwijnt. Dit heeft als gevolg dat er flink wat personeelswisselingen zijn geweest. Die zullen ook nog volgen. We kunnen de mensen die vertrekken niet direct vervangen."

In een schriftelijke reactie zegt de gemeente dat cliënten die nu zorg ontvangen niet zoveel van de veranderingen zullen merken. Want de zorg die ze nu krijgen zal zo blijven tot het contract met de zorgaanbieder afloopt. Op dat moment wordt er gekeken of er nog hulp nodig is en zo ja, welke organisatie die dan kan geven. Door de personeelswisselingen kan het wel zo zijn dat cliënten een andere begeleider krijgen.

Meldpunt
Omdat verschillende politieke partijen in de gaten willen houden of de kwaliteit van de jeugdzorg niet minder wordt onder het nieuwe beleid, is er een meldpunt opgestart. Iedereen die jeugdzorg ontvangt maar ook familieleden of zorgprofessionals kunnen daar hun zorgen uiten. Daar zijn inmiddels zo'n 40 meldingen binnengekomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel