Boeren willen eindelijk schadevergoeding van 'stroperig' waterschap

NOORDOOSTPOLDER • Zo 4 juli 2021 | 11:21 • Zondag 4 juli 2021 | 11:21

Twee boze boeren uit de buurt van Ens en Kraggenburg willen snel 'een minnelijke oplossing' met Waterschap Zuiderzeeland voor schade die ze hebben geleden in 2003. De rechter heeft de boeren in die zaak tot twee keer toe in het gelijk gesteld, maar het waterschap komt volgens de twee niet over de brug.

In juni 2003 viel in delen van de Noordoostpolder in korte tijd zo'n 100 millimeter water. Volgens de gedupeerde agrariërs liep het regenwater die dag bij hen niet goed weg, omdat er schotten in een duiker in de buurt zaten. Hierdoor ontstond er voor duizenden euro's schade aan hun gewassen.

De boeren daagden het waterschap voor de rechter. De procedure nam maar liefst 17 jaar in beslag. In december vorig jaar oordeelde het hof dat het waterschap de boeren een schadevergoeding moet betalen.

Sinds die uitspraak is het waterschap in overleg om de zaak te schikken. Maar volgens de boeren schiet dat totaal niet op. "Het is net alsof de behandelaars van waterschapszijde in deze zaak zich nu pas realiseren dat de betrokken landbouwers enorme verliezen hebben geleden", stellen de boeren in een brief aan de Algemene Vergadering van het waterschap. "Daarbij verloopt het proces ronduit stroperig. Als betrokken landbouwers vinden we dit zo langzamerhand een absurde geschiedenis worden".

Een woordvoerder van het waterschap laat weten dat heemraad Andries Poppe in gesprek gaat met de boze boeren. Die dreigen inmiddels al met een volgende rechtszaak. Sommigen van hen stellen bij de wateroverlast in 2003 voor tienduizenden euro's schade te hebben geleden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel