Windbrekers willen alweer dat bouw Windplanblauw wordt stilgelegd

DRONTEN • Di 6 juli 2021 | 19:36 • Dinsdag 6 juli 2021 | 19:36

Tegenstanders van het windpark Windplanblauw willen dat de gemeente Dronten de vergunning intrekt of opschort en de bouw volledig stillegt. Ze baseren zich op een uitspraak die de Raad van State vorige week deed. Die bepaalde naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof dat bij de bouw van een windpark ook rekening gehouden moet worden met de omwonenden.

Al eerder probeerden de Windbrekers op basis van dat Europese Nevele-arrest de bouw een halt toe te roepen. Ze kregen toen nul op het rekest bij de gemeente Dronten. Nu de Raad van State dat Nevele-arrest heeft bekrachtigd proberen de Windbrekers het opnieuw. Ze denken voldoende argumenten te hebben om de bouw stil te leggen. Want tijdens de eerder gevoerde beroepsprocedure hebben zij aangegeven dat er onvoldoende rekening is gehouden met de omwonenden wat geluid en de slagschaduweffecten betreft.

De uitspraak van de Raad van State over het Nevele-arrest heeft geen directe gevolgen voor reeds verleende vergunningen en andere besluiten, zo stelt een woordvoerder van de Raad van State. De Windbrekers en hun advocaat Peter de Lange betwisten dat. Zij zeggen dat het Nevele-arrest gebaseerd is op een uitspraak van het Europese Hof uit 2010, ver voor de start van de plannen voor Windplanblauw.

Met de nieuwe procedure proberen de Windbrekers af te dwingen dat het Nevele-arrest ook geldt voor al bestaande of windparken die in aanbouw zijn. "We zijn niet tegen windmolens. Maar wel tegen windmolens met een tiphoogte van 250 meter in de buurt van de dorpskern van Swifterbant", aldus een woordvoerder.

Windplanblauw gaat bestaan uit 61 molens in de noordwesthoek van Flevoland in de gemeenten Dronten en Lelystad. Ook komen er molens in het IJsselmeer voor de Ketelbrug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel