Rechter: grens aan aantal heckrunderen in OVP dat afgeschoten mag worden

LELYSTAD • Wo 7 juli 2021 | 14:06 • Woensdag 7 juli 2021 | 14:06

Staatsbosbeheer mag vanaf 1 augustus gezonde heckrunderen in de Oostvaardersplassen afschieten, maar de rechter stelt wel een grens aan het aantal dieren dat gedood mag worden. Er moeten zeker 300 heckrunderen in leven blijven. Dat is de uitkomst van een spoedprocedure tussen de Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer (Stamina) en de provincie Flevoland.

De provincie gaf Staatsbosbeheer dit voorjaar toestemming om vanaf 1 augustus heckrunderen af te schieten. Om schade aan het natuurgebied door de grote grazers te voorkomen, wil de provincie het aantal heckrunderen, konikpaarden en edelherten beperkt houden. Stamina stapte naar de bestuursrechter om te voorkomen dat Staatsbosbeheer al op 1 augustus met het afschieten kan beginnen terwijl er nog bezwaarprocedures tegen het besluit lopen.

Niet te wachten
Van de rechter hoeft Staasbosbeheer niet op de uitkomst van de bezwaarprocedures te wachten, maar hij stelt wel als voorwaarde dat van de huidige populatie minstens 300 heckrunderen in leven moeten blijven. "Dat geeft Stamina de zekerheid dat de opdracht niet wordt gebruikt om de gehele populatie heckrunderen af te schieten", aldus de rechter in zijn vonnis. De grens van 300 runderen baseert hij op het eigen faunabeheerplan van de provincie en Staatsbosbeheer. Daarin staat dat populatiebeheer niet nodig is bij een aantal van 600 heckrunderen en konikpaarden samen. Provincie en Staatsbosbeheer bevestigden in de rechtszaal dat het niet de bedoeling is om de hele populatie af te schieten.

Eerder in het ongelijk
De rechter stelde Stamina eerder in het ongelijk over 200 konikpaarden die in een vangweide waren gelopen en die geslacht zouden gaan worden. Volgens de stichting mogen de paarden niet gevangen en geslacht worden, maar volgens de rechter deed Staatsbosbeheer niets fout. Omdat konikpaarden in de Wet natuurbescherming niet op een lijst van beschermde dieren staan, is het niet verboden om ze te vangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel