Raad akkoord met compromis over plannen stationsgebied

LELYSTAD • Vr 9 juli 2021 | 6:17 • Vrijdag 9 juli 2021 | 6:17

De gemeenteraad van Lelystad is donderdagavond unaniem akkoord gegaan met de nieuwe plannen voor het stationsgebied. Dat gebeurde na langdurig overleg tussen de fracties. De raad kon zich vinden in een compromis waarin niet 600 woningen in het gebied worden gebouwd maar 525 woningen. Verder zijn er aanpassingen gedaan in het type woningen en is de ontwikkeling van 75 huizen aan de Zilverparkkade geschrapt.

De stemming over de plannen voor het stationsgebied was verschoven van dinsdagavond naar donderdagavond. De raadsleden stonden namelijk lijnrecht tegenover elkaar. De ene helft van de raad wilde akkoord gaan met het originele plan voor 600 woningen, de andere helft wilde eerst 200 woningen toestaan om er op een later moment 500 woningen aan toe te voegen. Ook konden de partijen het onderling niet eens worden over hoeveel de huizen zouden moeten kosten; of er geïnvesteerd moest worden in het goedkope dan wel in het dure segment.

Subsidie Rijk
Met het compromis kwamen voor- en tegenstanders uit op de ontwikkeling van 525 woningen in het stationsgebied. Ook werden ze het eens over de verdeling van de betaalbaarheid. Volgens wethouder Adam Elzakalai zou de gemeente de kans op een subsidie van het Rijk verliezen als er fors minder woningen zouden worden gebouwd. Dat geld is nodig voor het tekort dat ontstaat door de ontwikkeling van het stationsgebied. Volgens Elzakalai is er met het compromis nog wel zicht op subsidie. "Ik heb hele goede hoop dat op basis van de aanvraag die er ligt en het unanieme besluit van de gemeenteraad dat het Rijk daar de juiste keuze in maakt."

Raadsleden blij met compromis
Sanne de Wilde (D66) is blij met het unanieme besluit. Hij was voorstander van de 600 woningen. De Wilde kan ook met 525 huizen leven, omdat Lelystad alsnog kans maakt op de subsidie. "Ik denk dat we vooral blij moeten zijn dat er nu een mooi compromis ligt", vindt hij. Dennis Grimbergen (VVD) zegt dat met de aanpassing van de plannen er meer verschillende soorten huizen in het gebied komen. Verder is hij blij dat de raad inspraak houdt over de invulling van de pleinen, straten en het openbaar groen. "Het moet kwaliteit uitstralen en mensen moeten trots zijn op het gebied waar ze wonen."

Verder praten over buitenruimte
Als Lelystad het geld van het Rijk krijgt, gaat Elzakalai opnieuw met de raad in gesprek over de plannen voor het stationsgebied. "Wat mij betreft gaan we dan echt snel vervolgstappen zetten, zodat je echt ziet dat er wat gebeurt in Lelystad", zegt hij. Dan gaat de raad ook aan de slag met een zogenoemd beeldkwaliteitsplan. Dat gaat over het uiterlijk van het gebied.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel