Plannen voor nieuwe weg aan zuidkant Lelystad

LELYSTAD • Ma 26 juli 2021 | 20:38 • Maandag 26 juli 2021 | 20:38

De provincie en gemeente Lelystad hebben samen plannen gemaakt voor een nieuwe weg aan de zuidkant van Lelystad. Door deze aan te sluiten op de A6 moet de doorstroom tussen de snelweg en de stad verbeteren. De Larserdreef wordt er door ontlast en er komt een betere bereikbaarheid van de Oostvaardersplassen en andere natuurgebieden die samen het Nationaal Park Nieuw Land vormen.

Het plan bestaat uit twee delen. Er moet ten eerste een compleet nieuwe weg komen die vanaf de A6 richting Lelystad Haven zal lopen. Dit wordt in de plannen de 'Laan van Nieuw Land' genoemd. Er zijn verschillende opties bedacht over hoe deze weg precies moet lopen, maar rechtdoor, langs de bosrand heeft de voorkeur.

Deze weg wordt dan aangesloten op de pas geopende nieuwe afrit van de A6 en loopt helemaal door tot de Buizerdweg. Daardoor worden wijken zoals Hollandse Hout en Warande makkelijker bereikbaar. Een extra directe aansluiting naar Lelystad Haven wordt niet in de plannen genoemd.

De locatie van de nieuwe weg:

Door de toenemende drukte op de bestaande wegen rond Lelystad ontstaan er problemen in de verkeersdoorstroming. En dat zorgt voor onveilige situaties. De provincie en de gemeente hopen op deze manier de druk te verminderen. De Laan van Nieuw Land moet wel onder, of misschien wel over, de huidige spoorbaan heen lopen. Alles bij elkaar kost dit 24 miljoen.

Om de Laan van Nieuw Land goed aan te sluiten op de bestaande wegen is een verlenging van de Westerdreef nodig. Dit is deel twee in het plan. Om de de verkeersdoorstroming goed te kunnen regelen moet dit een twee keer tweebaansweg worden. Dit zal zo’n 15,5 miljoen kosten.

Na de vakantie stemmen de gemeenteraad en provinciale Staten over het hele plan. Pas dan wordt duidelijk of de Laan van Nieuw Land er ook echt komt. Als de meerderheid voor stemt, zou de weg op zijn vroegst in 2025 klaar kunnen zijn.

Ook Westerdreef moet verlengd worden:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel