Gemeente wil haast maken met elektriciteitsstation bij Tollebeek

TOLLEBEEK • Do 29 juli 2021 | 20:41 • Donderdag 29 juli 2021 | 20:41

De gemeente Noordoostpolder wil haast maken met de aanleg van een nieuw elektriciteitsstation in Tollebeek. Op veel plekken in de Noordoostpolder heeft het stroomnet de maximale capaciteit bereikt. De bouw van het nieuwe regelstation maakt onderdeel uit van een reeks maatregelen die netbeheerder Liander neemt om knelpunten op te lossen.

Het college van B en W kiest ervoor een versnelde procedure te volgen bij al het papierwerk dat nodig is. Het bestemmingsplan wordt al ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd, terwijl het plan nog als ontwerp ter inzage ligt. Komen er geen zienswijzen binnen, dan wordt er tijd gewonnen. Komen die er wel, dan vervalt het plan automatisch in de normale procedure.

Net op spanning houden
Het regelstation moet net ten oosten van de Zuidwesterringweg 35 komen te staan. Volgens de gemeente krijgt het bouwwerk een 'open groene uitstraling', met beperkte verharding van de ondergrond en een paar parkeerplaatsen. Een regelstation zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet op voldoende spanning blijft. Het nieuw te bouwen station wordt via ondergrondse kabels verbonden met het elektriciteitsstation in Emmeloord.

Liander is ook op ander plekken in de Noordoostpolder bezig met de uitbreiding van het stroomnet. Dat is hard nodig, want de vraag naar elektriciteit neemt steeds verder toe. Bijvoorbeeld door het gebruik van warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto's.

Tegelijk wordt steeds meer elektriciteit aan het net terug geleverd door de snelle groei van het aantal zonneparken en zonnedaken. Het bestaande netwerk is daar niet op voorbereid, zo waarschuwde Liander vorige week nog maar eens. Bij het MFA in Rutten zorgt de schaarste op het net er zelfs voor dat er een dieselaggregaat moet draaien om het gebouw van genoeg stroom te voorzien.

Na vaststelling van het bestemmingsplan wil Liander snel beginnen met de bouw van het regelstation. De planning is om het bouwwerk halverwege 2023 in gebruik te nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel