#todb Zo werd Zeewolde de toerismehoofdstad van Flevoland

ZEEWOLDE • Za 31 juli 2021 | 9:44 • Zaterdag 31 juli 2021 | 9:44

Zeewolde is rijk aan campings, stranden en een groot bos. Maar wist je dat Zeewolde de toerismehoofdstad van Flevoland is? Playa del Marwolde wordt het dorp aan het Wolderwijd wel gekscherend genoemd. Hoe dat zo is gekomen en wat de leukste plekjes zijn om te recreëren lees je in dit artikel.

Kijk hier naar de uitzending van Tot op de Bodem:

Jan Nieuwenhuis werd in 1959 geboren in een ark in de Harderhaven. Op dat moment is er van Zuidelijk Flevoland nog geen sprake. Vanaf de Harderhaven werd de dijk rondom Zuidelijk Flevoland aangelegd. Nieuwenhuis heeft van het begin af aan de ontwikkeling van Zeewolde meegekregen.

"Zeewolde heeft veel te danken aan het niet doorgaan van de Markerwaardpolder", weet Nieuwenhuis. Zeewolde zou daarna aangelegd worden. "Dus ze wilde ook iets moois maken van Zeewolde."

Boeren wilden liever dat het dorp in het midden van de polder kwam te liggen, net zoals bijvoorbeeld Biddinghuizen of Dronten. Maar dan had het dorp niet zoveel levensvatbaarheid gehad.

Zeewolde van Boven met uitzicht op de haven, 1981. Beeld: NTR

Wist je dat?
Het dorp Zeewolde heeft flink wat omzwervingen gemaakt voordat het op de plek kwam te liggen waar het nu ligt. Zeewolde stond eerst gepland als satellietdorp van Dronten. Dronten zou net als Emmeloord allemaal dorpen in een cirkel om zich heen krijgen, waarvan Zeewolde er een zou worden. Het lag ingetekend tussen Dronten en Lelystad. Maar het idee van de satellietdorpen werd gaandeweg losgelaten, toen bleek dat er geen behoefte was aan zoveel dorpen. Tussen 1959 en 1964 werd het dorp geschrapt, net als Larsen, Abbert, Burchtkamp en Hoophuizen.

Op deze kaart kan je nog zien waar Zeewolde stond ingetekend in Oostelijk Flevoland

Sluitstuk van Flevoland
Zeewolde zou het sluitstuk gaan worden van de aanleg van Flevoland. Er werd dus ook alles uit de kast getrokken om te zorgen dat het iets moois ging worden. Daarom werd er begonnen met de aanleg van vakantieparken en stranden om te zorgen dat het toerisme in Zeewolde gestimuleerd werd. Daarbij speelde de ligging aan het water een belangrijke rol. Ook is er veel groen met bijvoorbeeld het Horsterwold, het grootste aaneengesloten loofbomenbos van Nederland.

In 2015 stond het aantal dagbezoeken aan Zeewolde op 789.000 en het aantal overnachtingen op 1,2 miljoen. Deze overnachtingen vonden vooral plaats op bungalowparken (83%). Daarnaast is er een opvallend hoge aandeel verblijfstoerisme in Zeewolde (81%), vergeleken met het gemiddelde in Flevoland (29%). Dit wordt verklaard door de omvang van de kampeer- en bungalowsector in Zeewolde. Center Parcs de Eemhof is verreweg de grootste aanbieder in Zeewolde en Flevoland. Deze bezoeken en overnachtingen zijn goed voor ongeveer 98,8 miljoen euro aan bestedingen.

De haven van Zeewolde in 2021

Zeewolde is gemaakt op te recreëren
"Zeewolde is echt gemaakt om te recreëren", zegt Stein Docter van Stichting Puur Zeewolde, voorheen de VVV. "Het is een unieke plek om te wonen, werken en recreëren. Juist door de uitgestrekte natuur en grote stranden. Toch is altijd het dorpse karakter behouden gebleven. Ook zijn toeristen meer lokaal gaan kopen. "We hebben een eigen wijngaard, de Wilgenhorst. Verder hebben we fruittelers zoals Fruithal Smit en een kaasboer."

In Zeewolde is het mogelijk om mee te lopen met Staatsbosbeheer maar je kan ook meelopen met de boerin. "Iedereen heeft het altijd over de Oostvaardersplassen, maar de Stille Kern is een mooier gebied om voor het eerst kennis te maken met de natuur. Je staat hier letterlijk tussen de wilde paarden."

"En wat we de afgelopen coronaperiode echt gemerkt hebben is dat mensen de regio beter weten te vinden. Mensen weten dat als je hier de natuurgebieden in gaat, dan is er ook gewoon ruimte."

Wat heeft Zeewolde niet?
Tijdens een rondvraag van Omroep Flevoland onder mensen uit Zeewolde komen een aantal dingen naar voren. Zo zouden Zeewoldenaren graag een bioscoop willen in het dorp. Ook een museum of een speelhal. Voor de bereikbaarheid zien mensen graag een treinstation komen.

Windsurfen
In de jaren ’80 was windsurfen de volkssport van Nederland. Op het strand bij Zeewolde werd een aantal jaren de ANWB/NCRV Jongeren Surfdag gehouden, één van de grootste windsurf-evenementen van Nederland. Volgens de organisatoren was er toen in heel veel huishoudens een surfplank te vinden en hadden veel meisjes een poster van windsurfkampioen Stefan van den Berg boven hun bed hangen. Die hype was na een aantal jaar voorbij, maar op veel zolders liggen nog steeds surfspullen.

Op het hoogtepunt in 1995 waren er 36.000 bezoekers op het strand. Terwijl Zeewolde in toen 'maar' 12.923 inwoners had.

De surfdag in op het strand in Zeewolde in 1987. Beeld: Zeil en Surf TV / KRO-NCRV

Enquête en inspringen op behoeften
Zeewolde staat zeker niet stil. Zo wordt er nu actief onderzoek gedaan naar hoe Zeewolde zich nog meer kan onderscheiden op toeristisch gebied. Dat onderzoek wordt gedaan door Jolijn de Koning.

Ze houdt een enquête in dorpen en steden in een straal van 30 kilometer om Zeewolde, onder meer in Harderwijk, Putten, Ermelo en Dronten. Ze hoopt inzicht te krijgen hoe het imago van Zeewolde als toeristische (dagjes)bestemming in de regio is. Dat was op het gemeentehuis tot nu toe nog niet bekend. De Koning hoopt met een advies te komen waardoor Zeewolde nog meer kan inspringen op dagjesmensen.

Waar moet je naar toe?

De internationale reiswebsite Tripadvisor, heeft een lijst samengesteld met tips van reizigers voor plekken die je echt moet bezoeken. Hieronder de top 5:

1 - B&B Bootverhuur.

2 - Parasailing Nederland

3 - BootToGo

4 - Escaperoom Zeewolde

5 - Golf4All Harderwijk

Voor de serie Tot op de Bodem rijden verslaggevers Jaap van den Biesen en Marvin Hop deze zomer door Flevoland, om uit te zoeken waarom dingen zijn zoals ze zijn. In de piepjonge provincie is over bijna elke centimeter nagedacht. Hoe dat heeft uitgepakt, ontdekt het duo in Tot op de Bodem.

Nog niet uitgekeken? Kijk hier de aflevering over de Oostvaardersplassen terug:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel