"Ik dacht: na het huwelijk verandert hij wel"

ALMERE • Do 5 augustus 2021 | 6:00 • Donderdag 5 augustus 2021 | 6:00

Het aantal meldingen van huiselijk geweld in Flevoland neemt toe. Veilig Thuis Flevoland trok hierover onlangs aan de bel. Wat zijn de verhalen achter de cijfers, welke vrouwen zijn het slachtoffer van geweld achter de voordeur? Omroep Flevoland praat met vier vrouwen die het geweld wisten te ontvluchten, soms pas na jaren.

De 32-jarige Justyna uit Polen en de 31-jarige Edem uit het Afrikaanse Togo komen beiden voor de liefde naar Nederland. Maar het sprookje is van korte duur. Edem wordt in alles wat ze doet gecontroleerd, iedere minuut moet ze verantwoorden: waar ze is, wat ze doet, met wie ze praat. Klappen krijgt ze niet zozeer, het seksueel geweld is des te heftiger. Toch blijft Edem jarenlang bij hem.

Ook Justyna blijft hopen dat er op een dag een eind komt aan de klappen en de scheldpartijen. "Ik dacht: na het huwelijk verandert hij wel, na de geboorte van onze zoon." Maar er komen alleen maar meer klappen.

Na jaren van geweld, besluiten Edem en Justyna uiteindelijk weg te gaan bij hun partner. Ze krijgen een plekje in het Oranje Huis in Almere. Dat biedt hulp aan vrouwen die slachtoffer zijn van geweld achter de voordeur. Omroep Flevoland heeft een drieluik gemaakt over het Oranje Huis, waarin Justyna, Edem en twee andere vrouwen hun schrijnende verhaal vertellen.

Aflevering 1: Thaise vrouw werd maandenlang opgesloten en mishandeld

Heb je ook te maken met huiselijk geweld? Kijk dan eens op de website Blijfgroep.nl of bel met 088-2342450.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel