Schepen met giftig gas aan boord worden bij IJsseloog geleegd

FLEVOLAND • Do 5 augustus 2021 | 15:10 • Donderdag 5 augustus 2021 | 15:10

Drie binnenvaartschepen die al een week aan de ketting liggen worden binnenkort ontgast bij het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer. De schepen bevatten een te hoge concentratie van het giftige gas fosfine in het laadruim en mochten daarom niet verder varen. De drie vaartuigen liggen nu nog in Zwolle, Utrecht en Veghel.

Het fosfinegas is ontstaan doordat de lading van de schepen was aangevuld met fosfinepillen. Die moeten normaal gesproken ongedierte in het ruim tegengaan. Een te hoge concentratie fosfinegas is bij inademing echter ook enorm gevaarlijk voor mensen.

De drie schepen mogen naar het IJsseloog als de route ernaartoe veilig is af te leggen voor opvarenden. Voor het wegvaren moeten er daarom metingen gedaan worden. En ook tijdens het varen zullen doorlopend metingen worden verricht. De ladingen tarwe aan boord van de drie schepen mogen dan bij het IJsseloog overgeladen worden op andere schepen. Het giftige gas kan dan ontsnappen en zal vervolgens vervliegen in de lucht.

Het kunstmatige eiland IJsseloog ligt in het Ketelmeer en is eigendom van Rijkswaterstaat. IJsseloog is normaal een depot waar vervuild slib en bagger gelost worden.

Foto: ANP Photo - Your Captain

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel