Brandweer: fosfineschepen zijn ongevaarlijk voor omwonenden

LELYSTAD • Wo 11 augustus 2021 | 20:42 • Woensdag 11 augustus 2021 | 20:42

De drie schepen die in de haven van Lelystad liggen met een giftige hoeveelheid fosfinegas aan boord, zijn totaal ongevaarlijk voor de omwonenden. Dat zeggen zowel de brandweer, de gemeente Lelystad als het bedrijf HEBO Martiemservice, waar de schepen zijn aangemeerd.

De brandweer heeft woensdag de meetresultaten bestudeerd en concludeert dat er geen gevaar is voor de omgeving. "Op het dek is er geen meetwaarde", zegt Wim van Eck van de brandweer terwijl hij pal naast het schip staat.

Toch moet er nog een plek gevonden waar de schepen kunnen worden overgeladen, want de lading bevat nog wel te hoge waardes fosfine, al nemen die snel af. "Als je de lading in beroering brengt is er een kans dat de fosfine vrijkomt", zegt Wiebbe Anne Bonsink van HEBO Maritiemservice. Daarom moet dit zorgvuldig gebeuren. Bonsink hoopt binnen enkele dagen te weten waar dit mogelijk is, tot die tijd kunnen de schepen in Lelystad blijven liggen.

Gemeente verrast
Wethouder David de Vreede van Lelystad vindt het, nu uit de metingen gebleken is dat de schepen veilig zijn, geen probleem dat de schepen nog enkele dagen in Lelystad blijven. "Er is geen noodzaak tot zorgen", zegt de wethouder. Toch was het wel een vervelende verrassing toen de wethouder hoorde dat de schepen in Lelystad waren. Hij vindt dat het bedrijf de gemeente had moeten informeren, ook al is het daartoe niet wettelijk verplicht. De schepen voldoen aan alle eisen om aan te mogen meren. "Als we wisten dat de schepen kwamen, hadden we meteen de omwonenden geïnformeerd en zo eventuele zorgen kunnen wegnemen", zegt De Vreede. "Ze hebben ook excuses gemaakt dat ze dit hebben nagelaten."

'Fout herstellen'
Wiebbe Anne Bonsink van HEBO Maritiemservice gaat ook nog even in op de vraag waarom er in eerste instantie gekozen was voor de locatie IJsseloog, terwijl er geen vergunning was om op die plek te ontgassen. "We hebben dat na overleg met betrokkenen besloten, omdat het een centrale plek was. Maar we hebben vergeten te vragen aan de Omgevingsdienst of dit was toegestaan. Dat was fout, dus die fout moeten we nu herstellen."

Volledig interview met HEBO:

Uitgebreid gesprek met wethouder De Vreede:

Brandweer over de meetresultaten:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel