Fosfineboten meren voorlopig aan in haven Lelystad

LELYSTAD • Di 10 augustus 2021 | 22:36 • Dinsdag 10 augustus 2021 | 22:36

De drie schepen met een te hoge concentratie van de giftige stof fosfine aan boord, meren voorlopig aan bij Hebo Maritiem Service in Lelystad. Dat zegt schipper Daniel Boere van één van de schepen.

De binnenvaartschepen werden eerder door Rijkswaterstaat naar het slibdepot IJsseloog in het Ketelmeer gestuurd, om daar de giftige stof te ontluchten. Maar daar stak de provincie dinsdag een stokje voor, omdat de bestaande vergunning dat niet toestaat bij IJsseloog. De schepen mogen daar ook niet blijven, omdat dit wordt gezien als opslag van gevaarlijke stoffen.

Het schip dat als eerste bij IJsseloog aankwam, de Imatra, lag daar woensdagochtend om 8 uur nog. Het tweede binnenvaartschip, de Coby, is dinsdagavond in Lelystad aangekomen. Het derde schip, de Semper-Spera, lijkt nog onderweg te zijn, maar is mogelijk ook al in Lelystad.

Het is niet bekend waar de schepen uiteindelijk wel ontlucht mogen worden. Volgens schipper Boere blijft hij voorlopig in Lelystad liggen, omdat er geen andere plek is en bij Hebo uiteindelijk de overslag van de lading tarwe zou plaatsvinden.

Boere baalt van de hele situatie en heeft het gevoel dat hij van het kastje naar de muur wordt gestuurd. "Rijkswaterstaat verzekerde ons dat alles was geregeld en dat stond zelfs zwart-op-wit. Maar er bleek dus helemaal geen vergunning te zijn. Hoe het nu verder moet weet ik niet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel