Eigenaar lading 'gifschepen' zoekt nieuwe oplossing

FLEVOLAND • Wo 11 augustus 2021 | 11:21 • Woensdag 11 augustus 2021 | 11:21

Wat moet er nu gaan gebeuren met de drie schepen waarin het giftige fosfinegas is gemeten? De eigenaar van de lading en Rijkswaterstaat zijn druk op zoek naar een nieuwe bestemming voor de schepen. Dinsdag bleek dat provincie Flevoland het lossen van de schepen bij het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer niet toestaat.

Inmiddels is het schip Imatra dat al bij IJsseloog was aangemeerd, vertrokken. De twee andere 'gifschepen' - de Semper Spera en de Coby - zijn al aangemeerd bij Hebo Maritiemservice in Lelystad.

De eigenaar van de lading, het diervoederbedrijf De Heus Voeders, zit flink met de kwestie in de maag. "Supervervelend en heel formeel", aldus een medewerker van het bedrijf. "Alles leek goed geregeld, vooral ook voor de schippers die nu al sinds 27 juli niet meer kunnen varen. We hopen woensdag nog een nieuw plan te hebben. In het uiterste geval moeten we wachten tot het giftige gas vanzelf vervliegt, de concentratie in de laadruimtes neemt al af."

Tegengaan van ongedierte
Het giftige gas is ontstaan doordat de lading van de schepen eerder is aangevuld met fosfinepillen. Die moeten normaal gesproken ongedierte in het ruim tegengaan. Een te hoge concentratie fosfinegas is bij inademing echter ook zeer gevaarlijk voor mensen. In 2019 belandde een schippersechtpaar op de intensive care na in contact te zijn gekomen met het gas.

De drie schepen waar nu een te hoge concentratie fosfine in het ruim is aangetroffen brachten tarwe uit Polen naar diervoederbedrijf De Heus Voeders. De tarwe is per trein naar Nederland vervoerd en in Oss overgeladen op de schepen. Later werd ontdekt dat het gas zich in een hoge concentratie had opgehoopt in de schepen.

Vragen
GroenLinks Lelystad heeft schriftelijke vragen gesteld over de schepen. Zo willen ze weten of het college vooraf wist dat de boten gingen afmeren in Lelystad en wat de risico's zijn voor omwonenden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel