Provincie: ontluchten fosfineschepen mag niet bij IJsseloog

FLEVOLAND • Di 10 augustus 2021 | 16:46 • Dinsdag 10 augustus 2021 | 16:46

De provincie Flevoland geeft geen toestemming voor het ontgassen van drie schepen met een te hoge concentratie fosfine. Dat maakte gedeputeerde Cora Smelik dinsdagmiddag bekend.

Rijkswaterstaat wil drie schepen met tarwe aan boord laten ontgassen bij het slibdepot IJsseloog. De Omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek (OFVG) adviseerde het provinciebestuur dit niet toe te staan.

Volgens gedeputeerde Smelik mogen de schepen op basis van bestaande vergunning niet ontgast worden in dat gebied: "De vergunning van IJsseloog heeft het over het storten van gevaarlijk afval, van gevaarlijke bagger en dergelijke maar heeft het volstrekt niet over het ontgassen van ladingen. Dus het staat niet in de vergunning en daarom mag het niet."


Doet Rijkswaterstaat dit toch, dan moet er een dwangsom worden betaald van 50.000 euro per dag tot een maximum van 150.000 euro. Wat er nu met de schepen en de lading tarwe gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Eén schip ligt al bij het IJsseloog, maar mag daar van de provincie niet blijven liggen. Volgens Smelik wordt dit gezien als opslag van gevaarlijke stoffen. Of het schip direct moet vertrekken, bepaalt de Omgevingsdienst, zegt de gedeputeerde. "Die voeren de handhaving uit. Dus die zullen nu beoordelen of er al een overtreding heeft plaatsgevonden. En zo ja wat de consequentie daarvan is. Dus dat zullen we in de komende dagen wel horen, denk ik."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel