'Kroosboot' moet grachten weer schoon krijgen

LELYSTAD • Zo 8 augustus 2021 | 20:35 • Zondag 8 augustus 2021 | 20:35

Waterschap Zuiderzeeland is de strijd aangegaan om al het kroos in Lelystad te verwijderen. De grachten en andere watertjes in de stad slibben dicht door het grote groene tapijt. Met een speciale 'kroosboot' worden de woekerende waterplanten uit het water gevist. Op deze manier moet de waterkwaliteit in Lelystad verbeteren.

De schoonmaak is hard nodig, zegt Jeen Hoogland van Waterschap Zuiderzeeland. "Eigenlijk kunnen we er niet tegen varen. Zo hard gaat het." De gracht die vrijdag is schoon gemaakt, is maandag weer aan een vaarronde toe. Het is haast dweilen met de kraan open. "Een kroosplantje kan zich per dag 1200 keer vermenigvuldigen."

Het kroos in Lelystad heeft volgens ecoloog Martijn Hokken de ideale omstandigheden om snel te groeien. Volgens hem zijn er drie belangrijke factoren die daar voor zorgen. Allereerst de grote hoeveelheid kleine, slingerende watergangen die er zijn. Daar hoopt het groene tapijt snel in op. Daarnaast is er veel begroeiing om de watertjes. Alle bladeren vallen in het water en dit zijn de meststoffen die het kroos voeden.



Het grootste probleem volgens ecoloog Hokken is de Zuigerplas. Dit meer ten noorden van Lelystad voedt al het water in Lelystad en is zelf al te rijk aan meststoffen. Al het water dat vanuit de Zuigerplas de grachten en sloten instroomt, heeft direct al te veel meststoffen. Het kroos kan daardoor snel en gemakkelijk groeien.

De oplossing is om voedselarm water door Lelystad te laten stromen. Het bestuur van het waterschap heeft daarom besloten om water van het IJsselmeer de Zuigerplas in te laten stromen. Dat water is arm aan voedingsstoffen. Het kroos in de Lelystadse grachten wordt daardoor minder gevoed. "Na vijf jaar zal dat schonere water zeker ook effect hebben", verwacht ecoloog Martijn Hokken.

In de tussentijd blijft de kroosboot de hele zomer in Lelystad varen. Als er te veel kroos is, kunnen andere waterplanten niet groeien. Het kroos houdt het licht tegen waardoor planten en ook vissen dood kunnen gaan. "Als we niks zouden doen, zou er zelfs blauwalg kunnen komen", zegt Hokken. "En dat willen we niet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel