HG pakt veiligheid aan na tik op de vingers

ALMERE • Ma 16 augustus 2021 | 6:30 • Maandag 16 augustus 2021 | 6:30

Het Almeerse schoonmaakmiddelenbedrijf HG International is druk bezig om de veiligheid in de fabriek te verbeteren. Het gaat om het pand aan de Damsluisweg in Almere Buiten waar bijna 200 mensen werken. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, dat het bedrijf controleert, constateerde een maand geleden dat het veiligheidsbeleid er niet op orde is.

Het probleem zit vooral in de opslag van gevaarlijke stoffen die bij de productie van de schoonmaakmiddelen gebruikt worden. HG International kreeg twee dwangsommen van in totaal drie miljoen euro opgelegd, om het bedrijf zo te dwingen de tekortkomingen snel aan te pakken.

Bedrijf voldoet niet aan de eisen
In de fabriek voldoen meerdere zaken niet aan de eisen. Het gaat bijvoorbeeld om de brandwerendheid van de loodsen en de blusvoorzieningen. Verder worden incidenten op de bedrijfsvloer onvoldoende onderzocht en er worden te weinig maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. De omgevingsdienst dwong HG in juli om binnen 48 uur maatregelen te treffen om de risico's naar beneden te brengen. Het bedrijf heeft de meest gevaarlijke en brandbare stoffen die normaal gesproken in Almere staan toen meteen overgebracht naar een andere opslag.

Op dit moment wordt er gewerkt aan verbeteringen in de constructie van het gebouw en de sprinklerinstallatie wordt aangepast aan de laatste eisen. Daarnaast worden het beleid en de procedures ten aanzien van veiligheid aangescherpt. Over twee weken is er opnieuw een controle bij het bedrijf. Uiterlijk in januari moeten alle overtredingen verholpen zijn.

Eerdere dwangsom
Het is niet de eerste keer dat de veiligheid aan de Damsluisweg ter discussie staat. In 2016 kreeg het bedrijf ook een dwangsom opgelegd. Bij een controle bleek toen dat de brandwerende voorzieningen onvoldoende waren.

HG International valt onder het Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO). Bedrijven die hier onder vallen voeren activiteiten uit die risicovol zijn. Ze moeten aantonen dat zij deze risico's beheersen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied houdt daar voor de provincie Flevoland toezicht op.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel