Serie Lelystad Oost: "Als je de hele dag thuis zit, dan word je stapelgek"

LELYSTAD • Di 17 augustus 2021 | 9:29 • Dinsdag 17 augustus 2021 | 9:29

Henk was al een tijdlang werkloos tot hij kortgeleden aan de slag kon bij de Kluswinkel in de Lelystadse Zuiderzeewijk. Nu heeft hij elke dag iets te doen en is hij op weg naar een betaalde baan. "Als je de hele dag thuis zit, dan word je stapelgek."

Henk is één van de inwoners uit Lelystad Oost met een uitkering. Uit onderzoek van de gemeente Lelystad blijkt dat zij vaker een uitkering hebben dan inwoners uit andere wijken in Nederland. Onder Lelystad Oost vallen de wijken Atolwijk, Boswijk, Waterwijk en Zuiderzeewijk. Het hoge aantal uitkeringen is één van de redenen waarom deze wijken door het Rijk zijn aangewezen als een kwetsbaar gebied dat hulp nodig heeft. Ook op vijftien andere plekken in het land gaat het Rijk wijkbewoners extra ondersteunen.

Bewoners van de vier wijken in het oosten van Lelystad hebben vaker een laag inkomen en ze zijn vaker laagopgeleid. Ook komen schulden en psychische problemen meer voor. Verder zijn veel huizen in de wijken verwaarloosd. Om die reden worden er momenteel plannen gemaakt om de wijkbewoners een betere toekomst te geven. Dat gebeurt onder de naam Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost, kortweg IGLO.

Miljoenen voor renovatie
Door de plannen moeten de achterstandswijken in Lelystad Oost worden omgetoverd tot gemiddelde Nederlandse woonwijken. Het Rijk maakt daar dus ook geld voor vrij. Voor de zestien gebieden in Nederland is in totaal 500 miljoen euro beschikbaar. Onlangs werd al bekend dat er in ieder geval 39 miljoen euro kan worden uitgegeven om woningen in de Lelystadse wijken op te knappen.

De gemeente heeft alvast een aantal doelen gesteld voor Lelystad Oost. Zo moeten voor 2040 meer wijkbewoners een baan hebben. En niet zomaar een baan: een betere baan. Want de gemeente Lelystad merkt dat wanneer het economisch tegenzit, zoals bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis, mensen uit Lelystad Oost sneller hun baan verliezen dan bewoners van andere wijken in de stad.

'Een praatje maken kan ook al helpen'
Het werkbedrijf Lelystad is al jaren actief in Lelystad Oost met de Kluswinkel. Mensen die al langere tijd werkloos zijn en moeilijk aan een baan kunnen komen, kunnen daar werkervaring opdoen. Ze doen allerlei klusjes bij mensen in de Zuiderzeewijk. Knappen tuinen op, leggen stopcontacten aan, de werknemers van het Klusbedrijf zijn van alle markten thuis. En het mes snijdt aan twee kanten. "Als je bij mensen binnenkomt. Vaak ouderen, die zitten alleen en ze willen graag wat kwijt. Dan vertellen ze hele verhalen. En daar luister je naar, dat vinden ze heerlijk", aldus Piet van het Kluswinkel.

Ondanks dat IGLO de gemeenschap van Lelystad geld kost, is het volgens Gert Jan Holt van Kluswinkel Lelystad geen weggegooid geld. "Ik denk dat het een nuttige investering is. Als mensen thuiszitten, worden ze daar niet beter van. Mensen willen gewoon aan het werk. Maar op één of andere manier lukt dat niet. Dus door in te zetten op persoonlijk contact en persoonlijke begeleiding. Echt investeren in de mensen. Daarmee investeer je ook echt in de wijk. Want het zijn ook de mensen uit deze wijken die bij ons werkervaring op komen doen."

Directeur Onno Vermooten van werkbedrijf Lelystad hoopt dat als het Rijk met geld over de brug komt voor IGLO het werkbedrijf extra stappen kan zetten. "Ik ben enorm betrokken bij die buurt. Daar moet wat gebeuren. Daar wonen onze mensen, daar wonen de werknemers van bedrijven die we graag willen hebben. Daar kunnen we een bijdrage aan geven. Dan kan je re-integratie met werken in de wijk, leefbaarheid combineren. Dat is het mooiste wat er is. En als er nog meer geld komt en we kunnen dat nog meer verbreden en verduurzamen, zou dat mooi zijn."

Hier kan je het hele gesprek met Onno Vermooten bekijken:

Deze hele week besteedt Omroep Flevoland aandacht aan IGLO; de Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost. Op televisie spreken we met mensen die werken in de wijken. We kijken naar het verleden, maar ook al vooruit. Op de radio praten we elke dag om 15:35 uur met één van de beleidsmakers. Wat houden de plannen precies in?

Nieuwe plannen
Naast meer en betere banen, moet de kwaliteit van de woningen in het gebied ook beter worden gemaakt. De woningen moeten duurzamer worden en niet alleen huurwoningen moeten worden opgeknapt, ook koopwoningen.

Daarnaast moeten jongeren die in de wijken wonen gezond en kansrijk opgroeien. Sociale problemen worden volgens de gemeente namelijk van generatie op generatie doorgegeven. Om dit te doorbreken, wil de gemeente investeren in de jongeren. Bewoners van Lelystad Oost moeten ook gezonder en meer zelfredzaam worden. Op den duur moeten ze dus minder afhankelijk van hulp van de overheid worden.

De gemeente Lelystad stopt voorlopig 300.000 euro in een investeringsfonds. Dit bedrag is nodig om plannen te maken. De gemeente maakt de plannen samen met andere organisaties, zoals woningcorporatie Centrada, Werkbedrijf Lelystad, de Stichting Welzijn Lelystad, GGD Flevoland, het primaire en voortgezet onderwijs, het bedrijfsleven, de politie, woonzorgcentrum Coloriet, de provincie Flevoland en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De afgelopen maanden zijn bij al die instanties ideeën verzameld voor de uiteindelijke plannen. Die worden nu uitgewerkt. Uiteindelijk moet in november begonnen worden met de uitvoering van die plannen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel