Serie Lelystad Oost: van poepveldje naar loungeplek voor de buurt

LELYSTAD • Wo 18 augustus 2021 | 7:52 • Woensdag 18 augustus 2021 | 7:52

Er staan in totaal 13.000 woningen in de Lelystadse Zuiderzeewijk, Atolwijk, Boswijk en Waterwijk. Ruim veertig procent daarvan is huur. Veel woningen zijn verwaarloosd en de vier buurten in het oosten van de stad hebben te maken met achterstallig onderhoud.

De woningen worden daarom de komende jaren opgeknapt. Dat geldt voor huurwoningen en ook voor koopwoningen. Dat gebeurt als onderdeel van de Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost. De wijken zijn door het Rijk aangewezen als een kwetsbaar gebied dat hulp nodig heeft. Ook op vijftien andere plekken in het land krijgen wijkbewoners van het Rijk extra ondersteuning. Voor al die wijken is in totaal 500 miljoen euro beschikbaar. Daarbovenop komt nog eens 39 miljoen euro speciaal voor Lelystad, om de woningen in het oosten van de stad op te knappen.

Deze hele week besteedt Omroep Flevoland aandacht aan IGLO; de Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost. Op televisie spreken we met mensen die werken in de wijken. We kijken naar het verleden, maar ook al vooruit. Op de radio praten we elke dag om 15:35 uur met één van de beleidsmakers. Wat houden de plannen precies in? Woensdagmiddag is directeur Martine Visser van woningcorporatie Centrada te gast.

Van hondenpoepveld tot loungeplek
Woningcorporatie Centrada voerde al eerder groot onderhoud in verouderde wijken uit. Een paar jaar geleden werd de wijk Jol al helemaal opgeknapt. Ook daar verloederden de woningen, de tuinen en het groen. De woningcorporatie maakte de plannen hiervoor destijds samen met de gemeente, welzijn, bewoners en andere organisaties. De ideeën van toen worden nu ook toegepast in Lelystad Oost.

Zo ging Centrada in de Jol hofje voor hofje langs om te kijken wat de wijkbewoners nodig hadden. Er werd gekeken naar de woning en de tuin, maar ook of bewoners schulden of psychische problemen hadden. "Als mensen prettig wonen in de wijk en als ze elkaar weten te vinden, dan werkt dat op langere termijn positief voor de wijk", legt Hakima Toufik van Centrada uit. "Het persoonlijk benaderen van de bewoners is voor ons een proef geweest, om te kijken hoe dat uitpakt. En of het een voorbeeld zou kunnen zijn voor de rest van Lelystad. Wat mij betreft kan deze aanpak voorgezet worden in Lelystad Oost."

Bewoners kwamen zelf ook met ideeën voor de wijk. Zo werd op initiatief van buurtbewoner Juanita het hondenpoepveldje opgeknapt tot loungeplek. "Er was altijd troep en altijd poep. Dat was altijd een dingetje. En nu kijk ik uit mijn raam en denk ik 'wow, hier kunnen we jaren mee verder.'"

'Vooral koopwoningen verwaarloosd'
Directeur Martine Visser van woningcorporatie Centrada denkt dat de problemen vooral bij de koopwoningen liggen. "Dat de mensen daar geen geld hebben voor onderhoud, en dat daardoor die woningen achteruit gaan. En dat zie je ook aan de buitenkant vaak, dan zie je dat de verf is afgebladderd, en dat het er verwaarloosd uitziet. En dat is heel jammer." Toch is Centrada wel betrokken bij de gebiedsaanpak. "Omdat we daar natuurlijk wel grootschalig aanwezig zijn."

Het hele gesprek zie je hieronder terug:

Nieuwe plannen
De gemeente Lelystad stopt voorlopig 300.000 euro in een investeringsfonds. Dit bedrag is nodig om plannen te maken. De gemeente maakt de plannen samen met andere organisaties, zoals woningcorporatie Centrada, Werkbedrijf Lelystad, de Stichting Welzijn Lelystad, GGD Flevoland, het primaire en voortgezet onderwijs, het bedrijfsleven, de politie, woonzorgcentrum Coloriet, de provincie Flevoland en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De afgelopen maanden zijn bij al die instanties ideeën verzameld voor de uiteindelijke plannen. Die worden nu uitgewerkt. Uiteindelijk moet in november begonnen worden met de uitvoering van die plannen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel