Serie Lelystad Oost: opnieuw financiële hulp voor achterstandswijken

LELYSTAD • Ma 16 augustus 2021 | 6:13 • Maandag 16 augustus 2021 | 6:13

Het is steeds minder fijn om te wonen in Lelystad Oost. Volgens het Rijk staat de leefbaarheid onder druk. Daarom zijn De Zuiderzeewijk, Atolwijk, Boswijk en Waterwijk aangewezen als een kwetsbaar gebied dat hulp nodig heeft. Ook op vijftien andere plekken in het land gaat het Rijk wijkbewoners extra ondersteunen.

De bewoners van de vier wijken in het oosten van Lelystad hebben een laag inkomen en zijn laagopgeleid. Ook hebben ze vaak schulden en psychische problemen. Verder zijn veel huizen in de wijken verwaarloosd. Om die reden worden er momenteel plannen gemaakt om de wijkbewoners een betere toekomst te geven. Dat gebeurt onder de naam Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost. Kortweg: IGLO.

Miljoenen voor renovatie
Door de plannen moeten de achterstandswijken in Lelystad Oost worden omgetoverd tot gemiddelde Nederlandse woonwijken. Het Rijk maakt daar dus ook geld voor vrij. Voor de zestien gebieden in Nederland is in totaal 500 miljoen euro beschikbaar. Onlangs werd al bekend dat er in ieder geval 39 miljoen euro kan worden uitgegeven om woningen in de Lelystadse wijken op te knappen.

Deze hele week besteedt Omroep Flevoland aandacht aan IGLO; de Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost. Op televisie spreken we met mensen die werken in de wijken. We kijken naar het verleden, maar ook al vooruit. Op de radio praten we elke dag om 15:35 uur met één van de beleidsmakers. Wat houden de plannen precies in? Maandagmiddag is bijvoorbeeld wethouder Madelon van Noort te gast.

'Afknapper dat opnieuw hulp nodig is'
Het is niet de eerste keer dat de overheid ingrijpt in de wijken in Lelystad Oost. Thea Laffra was in de jaren '90 wijkmanager voor de gemeente. Ze opende een wijkpost in een woning in Lelystad Oost, om daar het vertrouwen van de buurtbewoners te winnen en hen te helpen. "De afstand tot het stadhuis was voor veel mensen te groot. Maar nu was er feitelijk een wijkpost. En dan ontving je veel makkelijker de mensen", herinnert Laffra zich.

Dat was het begin van het wijkgerichte werken in Lelystad Oost. Met extra aandacht voor de bewoners, via onder meer wijkraden, werd er ingespeeld op hun problemen. Die problemen waren dezelfde als nu; lage inkomens, een laag opleidingsniveau, schulden en veel psychische problemen. Er kwamen ideeën om de leefbaarheid te verbeteren. Dat lukte ook. Maar een paar jaar later was het geld op en sloot de wijkpost zijn deuren.

Thea Laffra baalt daar nog steeds van: "We hebben er jarenlang samen hard aan gewerkt. Als ik nu zie dat het terug is gevallen, vind ik dat echt een afknapper. Doodzonde."

"We kunnen het niet meer helemaal loslaten"
Wethouder Madelon van Noort van gemeente Lelystad zegt dat de gemeente en het Rijk geleerd hebben van wat er twintig jaar geleden is gebeurd toen het wijkgerichte werken werd losgelaten. "We kunnen het niet meer helemaal loslaten. Dat realiseren we ons. dat het niet zo is dat we voor vier jaar plannen prachtige pannen gaan schrijven en daarop inzetten. We moeten de aandacht op dit soort wijken houden."

Het hele gesprek zie je hieronder terug:

Nieuwe plannen
De gemeente heeft alvast een aantal doelen gesteld voor Lelystad Oost. Zo moeten voor 2040 meer wijkbewoners een baan hebben. En niet zomaar een baan: een betere baan. Want de gemeente Lelystad merkt dat wanneer het economisch tegenzit, zoals bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis, mensen uit Lelystad Oost sneller hun baan verliezen dan bewoners van andere wijken in de stad. Verder moet de kwaliteit van de woningen in het gebied verbeteren. De woningen moeten duurzamer worden en niet alleen huurwoningen moeten worden opgeknapt, ook koopwoningen.

Daarnaast moeten jongeren die in de wijken wonen gezond en kansrijk opgroeien. Sociale problemen worden volgens de gemeente namelijk van generatie op generatie doorgegeven. Om dit te doorbreken, wil de gemeente investeren in de jongeren. Bewoners van Lelystad Oost moeten ook gezonder en meer zelfredzaam worden. Op den duur moeten ze dus minder afhankelijk van hulp van de overheid worden.

De gemeente Lelystad stopt voorlopig 300.000 euro in een investeringsfonds. Dit bedrag is nodig om plannen te maken. De gemeente maakt de plannen samen met andere organisaties, zoals woningcorporatie Centrada, Werkbedrijf Lelystad, de Stichting Welzijn Lelystad, GGD Flevoland, het primaire en voortgezet onderwijs, het bedrijfsleven, de politie, woonzorgcentrum Coloriet, de provincie Flevoland en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De afgelopen maanden zijn bij al die instanties ideeën verzameld voor de uiteindelijke plannen. Die worden nu uitgewerkt. Uiteindelijk moet in november begonnen worden met het uitvoeren van de plannen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel