Serie Lelystad Oost: 'Niet meer van hot naar her met je problemen'

LELYSTAD • Vr 20 augustus 2021 | 6:46 • Vrijdag 20 augustus 2021 | 6:46

Welzijn Lelystad en woningcorporatie Centrada openen volgende maand een buurthub in Lelystad Oost. In Atolplaza kunnen buurtbewoners dan binnenlopen met hun problemen en daarvoor ook direct hulp krijgen. Verder wordt er een soort huiskamer ingericht, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Met het opzetten van de buurthub lopen Centrada en Welzijn Lelystad vooruit op de Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost. Er zijn plannen gemaakt voor wijken in het oosten van de stad waar het momenteel niet altijd overal even fijn wonen is. Het gaat om de Atolwijk, De Zuiderzeewijk, De Boswijk en de Waterwijk. De leefbaarheid staat daar onder druk. Daarom grijpen de gemeente, maatschappelijke organisaties en het Rijk in. Voor de wijken in Lelystad en vijftien andere kwetsbare gebieden in Nederland wordt de komende jaren maar liefst 500 miljoen euro uitgetrokken om de situatie te verbeteren.

Iedereen op één plek
"We willen echt dat mensen niet van hot naar her gaan voor de hulp die ze nodig hebben. Want dat is echt verschrikkelijk frustrerend voor hen", vertelt Manon Geerlings over de buurthub. Zij zal de rol van gastvrouw op zich nemen.

Niet alle verantwoordelijkheid voor de buurthub komt bij de organisaties te liggen. "We kunnen van alles organiseren en aanbieden. Maar uiteindelijk is het die bewoner die een stap moet zetten", stelt Manon. "Als dat gebeurt, hij voelt zich eigenaar van zijn eigen probleem en hij ziet mogelijkheden om daarmee aan de slag te gaan, dan is er een kans van slagen. Alleen dan", aldus Geerlings.

Deze hele week heeft Omroep Flevoland aandacht besteed aan IGLO; de Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost. Op televisie ging verslaggever Gerard van Ommen op pad met allerlei professionals die werken in de wijk en hij had ontmoetingen met buurtbewoners. Vanmiddag spreken we nog met directeur Marieke Voogt van Welzijn Lelystad over de buurthub. Wil je alle reportages en interviews op de radio over Lelystad Oost terugkijken? Ze zijn hier te vinden.

Hoe staat het met de plannen voor Lelystad Oost?
De gemeente Lelystad is momenteel hard aan het werk om de concrete plannen voor Lelystad Oost verder uit te werken. De afgelopen maanden zijn bij allerlei maatschappelijke instanties ideeën opgehaald. Voor die plannen heeft de gemeenteraad voorlopig 300.000 euro uitgetrokken.

Daarna is het vooral wachten op een nieuwe regering. Pas wanneer de formatie rond is en er een nieuw kabinet aan het werk gaat, wordt bepaald hoeveel van het geld voor de kwetsbare wijken in Nederland exact naar Lelystad gaat. De planning is nu dat in november wordt begonnen met de uitvoering van de plannen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel