'Akkerranden moeten aantrekkelijker voor planten en dieren'

SWIFTERBANT • Wo 18 augustus 2021 | 10:34 • Woensdag 18 augustus 2021 | 10:34

Om boeren kennis te laten maken met wat er mogelijk is met de randen van de akkers is er woensdag een inloop-demonstratie bij Harry's Farm aan de Elandweg in Swifterbant. Boeren moeten de randen van hun akkers aantrekkelijker maken voor planten en dieren, vindt Coby Dekker van het Flevolands Agrarisch Collectief.

1600 Flevolandse boeren zijn persoonlijk uitgenodigd voor de demonstratie. Dekker verwacht niet dat ze allemaal komen. "Er zijn ook een aantal boeren gewoon aan het werk ondanks de regen." Mensen die wel langskomen maken een wandeling langs akkerranden die onder meer zijn ingezaaid met bloemen, gras of kruiden.

De biodiversiteit neemt af, zegt Dekker. "Daar moeten we allemaal ons steentje aan bijdragen, zowel de boeren als de burgers." Daarom heeft de provincie een actieplan bedacht, waar jaarlijks 1,3 miljoen euro voor wordt uitgetrokken.

Een gedeelte van de oplossing zit in de akkerranden, die nu veelal niet gebruikt worden, ziet Dekker. "Door dat randenbeheer willen we eigenlijk een doorademing in Flevoland promoten, waarbij de beesten kunnen wandelen over de randen waardoor je de biodiversiteit in de volle breedte ook herstelt."

Het doel van de demonstratie is om boeren te informeren over wat er allemaal mogelijk is met de akkerranden. Zijn ze enthousiast, dan moeten ze wel een gedeelte van hun productiegrond inleveren om ruimte te maken. De compensatie is voor dit jaar op. "Voor volgend jaar en het jaar daarna is er wel extra geld beschikbaar", vertelt Dekker. Het gaat in totaal om een subsidie van 600.000 euro en komt van de provincie en de Rijksoverheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel