Deel omwonenden grasveld wil geen freerunpark

EMMELOORD • Za 28 augustus 2021 | 8:30 • Zaterdag 28 augustus 2021 | 8:30

Een aantal omwonenden van een groot grasveld bij de wijk Emmelhage in Emmeloord is boos dat de gemeente achter hun huis een freerunpark wil toestaan. Plannen hiervoor zijn onlangs aan de buurt gepresenteerd.

Omdat de gemeenteraad nog met de plannen moet instemmen, heeft een aantal buurtbewoners een brief aan de raad en aan burgemeester en wethouders gestuurd. Daarin stellen ze dat de gemeente altijd heeft beloofd dat het groen achter hun huis amper meer zal worden aangepast. Ook stellen ze dat er niks klopt van de gevolgde procedure.

Het plan voor Free Run Park Emmelhage vloeit voort uit een Facebook-enquête onder wijkbewoners voor de inrichting van het stuk groen dat tussen de wijk en de Espelerweg ligt. Bij die enquête kreeg het voorstel voor een park voor freerunnen en outdoor-activiteiten een veel groter aantal stemmen dan de andere negen ideeën, zoals een kabelbaan, volleybalveld of pannakooi.

Gesprek met Emmeloorder Stephan: "iedereen kan freerunnen"

'Park moet naar sportboulevard'
In een brief aan de buurtbewoners stelt de gemeente dat er in Noordoostpolder veel belangstelling is voor freerunnen. Zo'n 130 inwoners zouden deze sport beoefenen. Verder worden er volgens de gemeente soms workshops georganiseerd met honderden deelnemers. De buurt vindt dat dergelijke activiteiten niet bij hun wijk thuishoren. Er is daarvoor immers niet voldoende parkeergelegenheid en er zijn ook geen kleedkamers. De wijkbewoners denken dat een freerunpark beter ondergebracht kan worden op de sportboulevard in Emmeloord, in de buurt van de Bosbadhal.

In de plannen van de gemeente stonden volgens de buurt ook een bult van drie meter hoog met daarop een voetbalveld en zelfs een strandje bij het watertje dat langs het grasveld loopt. Ook deze plannen vinden de omwonenden niet in hun wijk thuishoren. Ze zijn bovendien bang dat het geplande park straks hangjongeren zal aantrekken.

'Facebook-enquête gaf geen goed beeld'
De buurtbewoners hebben ook aanmerkingen op de manier waarop de Facebook-enquête is uitgevoerd. Zo zou deze door de gemeente in een besloten buurt-Facebookgroep zijn geplaatst, waarvan niet alle nieuwe buurtbewoners al lid waren. Mensen zonder Facebook-account zouden helemaal niet hebben kunnen stemmen. De buurt stelt bovendien dat het bedrijf dat het freerunpark wil gaan aanleggen, de link naar de enquête zelf ook zou hebben gedeeld op sociale media. Hierdoor zouden ook niet-wijkbewoners en zelfs mensen van ver buiten Emmeloord de uitkomst van de stemming hebben kunnen beïnvloeden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel