Provinciehoofdstad decor van tijdrit Benelux Tour

LELYSTAD • Di 31 augustus 2021 | 10:57 • Dinsdag 31 augustus 2021 | 10:57

De tijdrit in de Benelux Tour in Lelystad is gewonnen door de Zwitser Stefan Bissegger. Hij bleek de snelste over een parcours van 11,1 kilometer. Dinsdagochtend om 11:30 uur ging de eerste renner van start.

Het is dinsdag de tweede dag van de internationale wielerronde, die maandag startte in Friesland en zondag eindigt in de Belgische plaats Namen.

'Kansen voor de stad'
Barry Porsius van City Marketing Lelystad is degene die het evenement naar Lelystad heeft gehaald. Hij had wat scepsis te overwinnen toen hij zijn plannen ontvouwde om de wielerwedstrijd binnen te halen. "Ze dachten, die gozer is gek. Ik zag kansen voor de stad, 8 miljoen kijkers en wij bepalen de helikoptershots."

In totaal betaalt Lelystad een paar ton voor het evenement, dat ook volgend jaar terugkeert. "Dan willen we andere Flevolandse gemeenten erbij betrekken."

Sportwethouder Jack Schoone is trots dat het evenement in Lelystad plaatsvindt. "Dit is het grootste evenement ooit dat naar Lelystad en onze polder is gekomen. Sport is zo verbindend. Daarom vinden we het goed om dit evenement hier naartoe te halen." In de komende drie jaar betaalt de gemeente in totaal circa 150.000 euro mee om de Benelux Tour mogelijk te maken in Lelystad.

Weerzien van oude bekenden
Bart van Gog uit Lelystad maakte vroeger onderdeel uit van het wielerpeloton. Hij bekleedde diverse functies, zoals mekanieker bij Rabobank, Sunweb en de KNWU. Bij de wielerbond was hij ook coach, dat hij op dit moment ook is van een continentale ploeg. "Leuk om iedereen weer terug te zien. Toen ik in Lelystad kwam wonen, had ik nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Als je als buitenlander aan fietsen denkt in Nederland, dan denk je niet direct aan Lelystad."

'Indeling tijdrit cruciaal'
Amateurwielrenner Gilbert van Kampen is een ervaren tijdrijder. Hij weet wel wat nodig is om een goede tijdrit te kunnen fietsen. "Het is een hele pure vorm, de indeling is cruciaal."

Tourclub Flevoland
Naast de tijdrit worden er door Tourclub Flevoland ook toertochten georganiseerd voor de recreanten. Daarnaast zijn er renners van Tourclub Flevoland die na de tijdrit de professionele wielrenners begeleiden richting de bus. "Lelystad kan nogal een doolhof zijn voor mensen die het niet zo goed kennen", zegt Teun Putters van Tourclub Flevoland. "Daarom worden wij ingeschakeld. Heel mooi om te doen."

In verband met de rit zijn enkele wegen tussen 09.00 en 16.00 uur afgesloten en zijn drie scholen dicht, omdat die niet meer te bereiken zijn.

Omroep Flevoland verzorgt de hele dag sfeerimpressies op televisie, radio en internet. Wil je alle gesprekken terugkijken? Kijk dan op ons Youtube-kanaal.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel