City Marketing Lelystad baalt enorm van afzeggen wielerwedstrijd

LELYSTAD • Wo 8 juni 2022 | 8:54 • Woensdag 8 juni 2022 | 8:54

Directeur Barry Porsius van City Marketing Lelystad baalt enorm van het afzeggen van de Benelux Tour, het internationale wielerevenement dat eind augustus in Lelystad van start zou gaan. "Het was een totaal onverwacht telefoontje. Het werd simpelweg medegedeeld en daar konden we het mee doen."

Het wielerevenement dat wordt gehouden in Nederland en België duurt een week en was gepland van 29 augustus tot en met 4 september. De politie in Nederland heeft echter niet de capaciteit om in die periode een volle week goede begeleiding van de koers te garanderen en de wielerkalender was te vol om naar een andere week uit te wijken.

Gebrek aan capaciteit
Dat de politie het evenement niet kan begeleiden komt omdat organisator Golazo de startdatum van de Benelux Tour moest verplaatsen, zegt directeur Thorwald Veneberg van de KNWU, de Nederlandse wielrenunie. Hierdoor kwam de start van die Benelux Tour één dag voor de start van de SIMAC Ladies Tour te liggen. Beide wielrenevenementen zouden starten vanuit Lelystad. "We hadden afspraken met de Landelijke Eenheid politie over één wielrenevenement; de begeleiding van de SIMAC Ladies Tour", zegt Veneberg. "De start van de Benelux-Tour kwam bij de UCI, de internationale wielrenunie, in de problemen omdat deze tegen een ander evenement werd gezet, het Europees kampioenschap op de weg. Dat gaf problemen met de renners en het reizen van renners en ploegen. De UCI stelde daarop een andere startdatum voor bij organisator Golazo. De UCI en de organisator van de Benelux Tour hadden toen niet door dat die andere startdatum een probleem zou gaan opleveren."

Volgens Thorwald Veneberg gaat om het om de inzet van ruim 20 motoragenten. "Die heb je nodig voor een evenement van dit formaat. En ik heb begrepen van de politie dat die motoragenten die dag al ergens anders nodig zijn." De betrokken organisaties hebben volgens Veneberg geprobeerd om oplossingen te zoeken. Maar die hebben nergens toe geleid.

Onaangenaam bericht
City Marketing Lelystad speelde een grote rol bij het binnenhalen van de start en de samenwerking met organisator Golazo van het wielerevenement. "Ja en dan is dit wel een heel onaangenaam bericht", zegt Porsius. "Hier is door een aantal mensen sinds december fulltime op gewerkt. Die inzet ben je in ieder geval al kwijt. Als het stof een beetje is neergedaald dan moeten we maar eens kijken wat we nog wel door kunnen laten gaan." De directeur doelt dan om evenementen die om het wielerevenement heen zijn georganiseerd. Het is de bedoeling dat de Benelux Tour doorschuift naar volgend jaar. Omdat er in 2023 al een etappe van het evenement gepland stond in Lelystad, verwacht Porsius dat die doorschuift naar 2024. Maar daarover moet nog met de organisatie worden gesproken.

Direct meer interesse voor Ladies Tour
Maar dat het afzeggen geld gaat kosten is voor Porsius wel duidelijk: "We weten alleen nog niet precies hoeveel, dat hangt mede af van wat er nog doorgaat. En we hebben ook de Simac Ladies Tour nog een dag na de oorspronkelijke start van de Benelux Tour. We merken dat de interesse hiervoor ook al direct toeneemt, bijvoorbeeld van media voor wie er met het verdwijnen van de Benelux Tour ook content wegvalt."

Of Porsius ook nog wat van het verlies gaat verhalen op de organisatie weet hij nog niet. "Zij doen dit niet uit luxe. Voor hen is dit ook een probleem, want ze hebben met veel partijen te maken. We hebben elkaar allemaal nodig. We moeten eerst maar eens met elkaar om de tafel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel