Gemeente wil andere invulling van Zuiderkade

EMMELOORD • Do 2 september 2021 | 6:13 • Donderdag 2 september 2021 | 6:13

Als het aan gemeente Noordoostpolder ligt, verdwijnen de supermarkten en winkels aan de Zuiderkade in Emmeloord volledig en wordt er plaats gemaakt voor woningen. Dat werd woensdagavond duidelijk tijdens een vergadering van de commissie Woonomgeving. Tijdens deze vergadering werden kaders voor nieuwe ontwikkelingen in het gebied besproken.

Wethouder Marian Uitdewilligen:"Veel winkels trekken naar het centrum of hebben plannen om naar het centrum te gaan. Dus is het tijd voor nieuwe ontwikkeling van dat gebied." In het centrumplan van de gemeente wordt sowieso de ambitie uitgesproken om de detailhandel zoveel mogelijk naar het centrum te verplaatsen.

Aantrekkelijk stukje Emmeloord
In de plannen die zijn gepresenteerd, verdwijnen de supermarkten en parkeerplaatsen en komt er meer ruimte voor woningen. "Er zou eigenlijk weer een heel mooi gebied terug kunnen komen waar beneden misschien wat winkels zijn en waar je boven, aan de waterkant kan wonen. En de loswal van vroeger kan weer echt een verblijfsgebied worden waar je misschien nog een klein beetje kunt parkeren, maar waar groen is, waar bomen staan en je kunt lopen. Dan wordt het weer een heel aantrekkelijk stukje Emmeloord."

De gemeente heeft al contact gehad met de verschillende vastgoedeigenaren en de meeste kunnen zich vinden in de plannen. De Action wilde sowieso al naar het centrum en ook de Aldi zou dit overwegen. De fysieke staat van de huidige panden is niet meer optimaal. Daarnaast passen deze nieuwe plannen voor een groot deel binnen het huidige bestemmingsplan..

Geen eigenaar
De plannen werden tijdens de vergadering met enthousiasme ontvangen. Uitdewilligen maakt wel duidelijk dat er in de gepresenteerde plannen echt alleen kaders worden aangedragen en geen concrete, uitgewerkte ideeën. Dat kan ook niet omdat de gemeente geen eigenaar is van de panden aan de Zuiderkade. "Wat we nu besproken hebben is alleen: 'Goh wat is er mogelijk, wat zou er kunnen en hoe kan het er dan uitzien?' En vindt u dat een gewenste ontwikkeling." Of er iets gaat veranderen en wat dan precies, is aan de vastgoedeigenaren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel