Omwonenden overwegend positief over uitbreiding tbs-kliniek, maar ook verzet

ALMERE • Do 9 september 2021 | 6:49 • Donderdag 9 september 2021 | 6:49

Bezoekers van een informatiebijeenkomst over de aangekondigde uitbreiding van de Oostvaarderskliniek in de Almeerse Stripheldenbuurt verlieten die bijeenkomst met een overwegend positief beeld.

De tbs-kliniek liet buurtbewoners deze zomer weten dat er plannen bestaan om de capaciteit van de kliniek met 58 behandelplekken uit te breiden. De kliniek heeft daarvoor een stuk grond op het oog dat pal achter het gebouw ligt. De uitbreiding zou nodig zijn, omdat rechters steeds vaker een tbs-maatregel opleggen als straf. In een tbs-kliniek worden mensen behandeld die een misdrijf pleegden terwijl hij of zij een 'gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens' heeft, en er vrees is voor herhaling.

"Ik vond het heel prettig om wat cijfermateriaal te krijgen. En we kregen beeldmateriaal over hoe de uitbreiding er uit komt te zien", zegt wijkbewoner Rianne Veenstra. "Ik heb prettige gesprekken gevoerd met de mensen." Volgens Corné Stam namen de medewerkers uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden. "Ze hebben er echt moeite in gestoken om de buurt op de hoogte te houden", zegt Stam. Volgens Willeke Hinds was er geen wanklank te horen bij de bewoners. "Er werd diep op de vragen van mensen ingegaan."

Ook verzet tegen plannen
Niet iedere buurtbewoner is het eens met de plannen. Zij hebben zich verenigd in de werkgroep Uitbreiding TBS kliniek NEE. Landelijk zouden er ongeveer 1400 tbs-patiënten zijn, zo schrijft de Oostvaarderskliniek op de eigen site. Volgens woordvoerder Patrick Tangelder van de werkgroep moeten die beter over het land verdeeld worden. "We hebben iets van elf klinieken in het land. Die hebben gemiddeld 127 patiënten. In de Oostvaarderskliniek zitten er nu al meer patiënten dan dat landelijk gemiddelde dus hoezo moet er dan ook nog worden uitgebreid?"

Tangelder bestrijdt tevens de stelling van de kliniek dat de uitbreiding nodig is omdat rechters steeds vaker een tbs-maatregel opleggen. "Ergens in 2014 zaten we op 1800 patiënten. Nu zitten we landelijk op 1400. In het oosten van het land is een kliniek gesloten en er zijn klinieken die zeggen dat ze te weinig nieuwe patiënten binnen krijgen. Dus hoezo hier nog meer?"

Stuk Bos moet wijken voor uitbreiding
Het enige wat buurtbewoner Willeke Hinds stoort, is de locatie die de kliniek op het oog heeft. "Daar staat nu nog bos. En dat moet dan dus verdwijnen. Er is al een nieuw stuk woonwijk bijgekomen. Dus als dat bos nu ook weggaat, dat vind ik wel jammer." Erna Tolkamp benadrukt dat het nog geen gelopen race is. "De plannen zijn nog heel pril. Er staat nog niks op papier. Er moeten nog heel veel stappen genomen worden voordat die uitbreiding in 2026 of 2027 gerealiseerd is."

Wanneer en in welke vorm de bouw van de uitbreiding van de kliniek van start kan gaan, is nog niet duidelijk. De directie van de Oostvaarderskliniek wilde zelf geen toelichting geven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel