Oplossing voor vier gedupeerden kavelgate Marknesse

NOORDOOSTPOLDER • Vr 10 september 2021 | 6:00 • Vrijdag 10 september 2021 | 6:00

De gemeente Noordoostpolder heeft met vier gedupeerden rond de kavelgate in Marknesse overeenstemming bereikt over de afkoop van hun grond. Welke afspraken er precies zijn gemaakt willen de gemeente en de advocaat van de gedupeerden niet zeggen. Uit een nota aan het college van burgemeester en wethouders valt op te maken dat de kavelverkoop ongedaan is gemaakt en dat betrokkenen een schadevergoeding krijgen.

De kwestie speelt al jaren. Mensen die wilden bouwen in Marknesse kochten een kavel van de gemeente. Die had de grond in eigendom gekregen bij een veiling van de Rabobank in 2016. De bank had op zijn beurt de grond in bezit gekregen als schuldeiser in het faillissement van projectontwikkelaar Megahome. Achteraf bleek dat Megahome drie weken voor het faillissement het eigendom had overgedragen aan een andere maatschappij: Nebo Vastgoed.

Nebo stapte naar de rechter om de kavels terug te eisen, maar kreeg geen gelijk. De vastgoedmaatschappij ging hiertegen in hoger beroep en vanaf dat moment liep het vast. De zaak was namelijk nooit goed juridisch uitgezocht, en dus is het niet duidelijk wie nu de rechtmatige eigenaar is van de grond. Het hoger beroep gaat deze maand pas beginnen.

Kort geding
Los van deze rechtsgang was een groep kavelkopers in februari dit jaar een kort geding begonnen tegen de gemeente. Ze wilden óf een schikking, óf de kavels geleverd krijgen. Voor vier van hen heeft dat tot een oplossing geleid. In de nota aan het college van B en W staat verder dat een dossier van een vijfde gedupeerde afgerond moet worden. In Marknesse waren meer kopers het slachtoffer geworden van de juridische strijd. Hoe hun dossiers ervoor staan is niet bekend.

De gemeente Noordoostpolder vindt het belangrijk dat Marknesse in de gelegenheid is te groeien en heeft daarom op een andere plek in het dorp grond aangekocht om een nieuwe bouwfase te kunnen ontwikkelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel